Με θετικά δημοσιονομικά στοιχεία αποχαιρετά (;) ο Παπαδήμος - iefimerida.gr

Με θετικά δημοσιονομικά στοιχεία αποχαιρετά (;) ο Παπαδήμος

Με θετικά δημοσιονομικά στοιχεία αποχαιρετά (;) ο Παπαδήμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχοντας συμπιέσει το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 1,318 δισ ευρώ έναντι 4,254 δισ ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο, ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη ο Λουκάς Παπαδήμος στη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες του Μαΐου.

Από την άλλη, ήδη καταγράφηκαν και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του Χρέους αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι δαπάνες για τόκους περιορίστηκαν στα 2,308 δισ ευρώ έναντι 3,234 δισ ευρώ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία, θα πρέπει να σταθεί κανείς στους τρεις παράγοντες από τους οποίους επηρεάστηκε η πορεία του Προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο κι από τους οποίους θα εξαρτηθεί η επίτευξη των φετινών στόχων συνολικά:

  • Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μια ακόμα χρονιά θα είναι όπως όλα δείχνουν το «μαξιλάρι» του Προϋπολογισμού, καθώς η αύξηση των εισροών σε συνδυασμό με τη μείωση ή τη συγκράτηση των πληρωμών, εκτιμάται ότι θα απορροφήσουν τους κραδασμούς τους κρίσιμους μήνες που έρχονται. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι υπήρξε πλεόνασμα 946 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ έναντι ελλείμματος 58 εκατ. ευρώ πέρσι, κάτι που βοήθησε στη μείωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 58% σε σχέση με πέρσι.
  • Οι αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις φαίνεται ότι έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς οι δαπάνες στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 9,7% από πέρσι και διαμορφώθηκαν στα 13,575 δισ ευρώ έναντι 15,048 δισ ευρώ πέρσι. Ωστόσο είναι προφανές ότι εάν δεν μειωθούν και οι δαπάνες που σχετίζονται με τη λειτουργία του Δημοσίου, τότε το "ψαλίδι" σε μισθούς και συντάξεις δεν θα είναι αρκετό.
  • Τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 2% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας στα 11,413 δισ. ευρώ έναντι 11,184 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι προφανές ότι αυτή η αύξηση δεν μπορεί να αφήνει ικανοποιημένο το υπουργείο Οικονομικών αν λάβει κανείς υπόψιν τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων των τελευταίων μηνών, τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα αλλά και το ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί οι επιστροφές φόρων, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι για μια ακόμα χρονιά τα έσοδα θα είναι η αχίλλειος πτέρνα του Προϋπολογισμού.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ