Λόρεντ Σάλεχ: Οποιος στηρίζει τον Μαδούρο το κάνει ή από άγνοια ή επειδή έχει οικονομικές συναλλαγές - iefimerida.gr

Λόρεντ Σάλεχ: Οποιος στηρίζει τον Μαδούρο το κάνει ή από άγνοια ή επειδή έχει οικονομικές συναλλαγές

Ο Λόρεντ Σάλεχ/ Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA- Jeffrey Arguedas
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ο Λόρεντ Σάλεχ, ένας από τους πλέον εμβληματικούς πολιτικούς κρατούμενους στη Βενεζουέλα, μιλάει για τα βασανιστήρια που υπέστη και το καθεστώς Μαδούρο.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λόρεντ Σάλεχ, έμεινε στις φυλακές του καθεστώτος της Βενεζουέλας τέσσερα χρόνια, όπου υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση του, μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, όπου μεταξύ άλλων επικρίνει και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη που παρέχει στο καθεστώς της Βενεζουέλας και αναφέρει με νόημα: «Όποιος στηρίζει την τυραννία στη Βενεζουέλα, το κάνει ή επειδή δεν γνωρίζει τι συμβαίνει ή επειδή έχει οικονομικές συναλλαγές με το καθεστώς».

Φυλακές ο «Τάφος»

Ο Λόρεντ Σάλεχ το μεγαλύτερο μέρος της κράτησης του έμεινα στις φυλακές του Μαδούρο με την ονομασία ο «Τάφος», που βρίσκονται πέντε επίπεδα κάτω από τη γη στο Καράκας. Εκεί υπέστη και τα λεγόμενα «λευκά βασανιστήρια».
«Ο «Τάφος» είναι ένα «εργαστήριο». Είναι ένα κέντρο βασανιστηρίων, που βρίσκεται πέντε επίπεδα κάτω από τη γη. Δημιουργήθηκε για να εφαρμοστούν εκεί τα λεγόμενα «λευκά βασανιστήρια», τα ψυχολογικά βασανιστήρια σε αντιφρονούντες στη Βενεζουέλα. Ο «Τάφος» βρίσκεται σε ένα από τα βασικά κτίρια των Μυστικών Υπηρεσιών (SEBIN). Όπως σας είπα, είναι υπόγειο, βρίσκεται κάτω ακόμη και από το μετρό του Καράκας. Εκεί υπάρχουν ελάχιστα κελιά, δεν υπάρχουν χρώματα για να δεις, είναι όλα λευκά και υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, κάνει πάρα πολύ κρύο», δηλώνει ο Σάλεχ. Ο εμβληματικός πολιτικός κρατούμενος που τον περασμένο χρόνο βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης, περιγράφει τα βασανιστήρια στις φυλακές:

«Έχουν πολύ χαμηλή θερμοκρασία ως μέσο βασανισμού. Επικρατεί πολικό ψύχος. Το κάνουν για να μην μπορείς να κινηθείς. Για να σου προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα. Για να πιστέψεις ότι ένα άτομο όπως εσύ, δεν αξίζεις τίποτα. Ακόμη και αν έχεις εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο, όπως εμείς οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός ο βασανισμός σε τσακίζει. Όπως και το δυνατό λευκό φως, 24 ώρες το 24ωρο, για να προκαλούν βασανισμό στους κρατούμενους. Σε αυτά προστίθεται ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις τι ώρα είναι, αν είναι μέρα ή νύχτα. Δεν μπορείς να μιλήσεις σε κανέναν. Σε έχουν απαγάγει και βρίσκεσαι σε αυτά τα υπόγεια κελιά με τους φύλακες να σε βασανίζουν και να σε απειλούν. Βρίσκεσαι σε απομόνωση. Όλο αυτό είναι τρομερό».

Τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα

Ο Λόρεντ Σάλεχ στην συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα, «αλλά πρώτα θα έπρεπε να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στη Βενεζουέλα. Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ο Σάλεχ προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον λαό της Βενεζουέλας. Προφανώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει την εξωτερική πολιτική που επιθυμεί, αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να παραβλέψει. Είναι η μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Είναι απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Θα ήταν καλό η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την επαφή και τις καλές σχέσεις που έχει με την κυβέρνηση του Μαδούρο, για να του ζητήσει να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να μεσολαβήσει για μια επίλυση της κρίσης. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προστεθεί σε αυτήν την Γαλλίας και να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να δικάσει τον Μαδούρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Λόρεντ Σάλεχ

«Στηρίζουν ή από άγνοια ή επειδή έχουν συναλλαγές»

Ο -μέχρι πριν από λίγες μέρες- κρατούμενος του καθεστώτος Μαδούρο είναι επικριτικός με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και δηλώνει: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως όποιος στηρίζει την τυραννία στη Βενεζουέλα συμβαίνει για δυο λόγους. Ή επειδή δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και βλέπει μόνο μια ρομαντική, επαναστατική ρητορική και δεν βλέπει παραπέρα, ή επειδή έχει οικονομικά συμφέροντα, έχει οικονομικές συναλλαγές με το καθεστώς. Μόνο για αυτούς τους δυο λόγους μπορεί κάποιος να στηρίζει την δικτατορία στη Βενεζουέλα».

Ο Σάλεχ απευθύνει και ένα μήνυμα στους Έλληνες: «Απευθυνόμενος στους Έλληνες θέλω να τους πω να προσέχουν τη χώρα τους. Προσέχετε αυτά τα αγαθά και τις αξίες που έχετε σήμερα, τα οποία θα μπορούσατε να χάσετε αύριο, χωρίς να το καταλάβετε, όπως συνέβη με εμάς. Προσέξτε μη χάσετε την Δημοκρατία, την ελευθερία της σκέψης, προσέξτε τους δημοσιογράφους και το δικαίωμα σας στην ενημέρωση. Να ενωθούμε σαν λαοί για να αντιμετωπίσουμε τα καθεστώτα του λαϊκισμού, της Αριστεράς και της Δεξιάς, που θέλουν να ελέγξουν τους λαούς. Μην παρασύρεστε από πολιτικούς που έχουν μια ρητορική μίσους και εκδίκησης».

«Λευκά βασανιστήρια»

Σχετικά με τα «λευκά βασανιστήρια» εξηγεί: «Υπάρχουν δυο είδη βασανιστηρίων. Τα συμβατικά βασανιστήρια, που έχουμε δει ξανά, που προκαλούν πόνο με φυσικό τρόπο, και τα «λευκά βασανιστήρια», που είναι ψυχολογικά βασανιστήρια, τα οποία δεν αφήνουν εμφανή σημάδια. Πολλές φορές είναι χειρότερα από τα συμβατικά βασανιστήρια, από τα οποία μπορεί να περάσει ο πόνος. Εμένα με χτυπούσαν αλύπητα. Με ακινητοποιούσαν για ώρες οι φρουροί και με χτυπούσαν. Σε άλλους κρατούμενους έκαναν και ηλεκτροσόκ. Ειδικά στο κτίριο των Μυστικών Υπηρεσιών με την ονομασία Ελικοειδής, όπου έμεινα περίπου 2 χρόνια. Εκεί ξεγυμνώνουν τους κρατούμενους, τους δένουν και τους κρεμάνε ψηλά από τα χέρια και τους χτυπάνε σε όλο τους το σώμα. Τους χτυπάνε με ξύλα και με σίδερα και τους κάνουν ηλεκτροσόκ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λόρεντ Σάλεχ Βενεζουέλα ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ