Το απίστευτο ταξίδι μιας Σομαλής από προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα στο αμερικανικό Κογκρέσο - iefimerida.gr

Το απίστευτο ταξίδι μιας Σομαλής από προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα στο αμερικανικό Κογκρέσο

H Iλχάν Όμαρ έγινε πριν από λίγες ημέρες η μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο (Φωτογραφία: ΑΡ/Jim Mone)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για όσους την γνώριζαν πριν από περίπου 20 χρόνια στον προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα, όπου είχε καταφύγει με την οικογένειά της για να γλιτώσει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σομαλία, φαίνεται απίστευτο ότι η νεαρή μουσουλμάνα κατάφερε να εκλεγεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Tο αδύνατο και ντροπαλό κοριτσάκι που ζούσε δίπλα τους στον καταυλισμό, η 37χρονη σήμερα Ιλχάν Όμαρ, έγινε βουλευτής της Μινεσότα.

«Μας έκανε υπερήφανους», λένε γείτονες και συγγενείς της στην απομακρυσμένη πόλη Νταντάαμπ της Κένυας.

«Οι γυναίκες εδώ μιλούν γι'αυτήν», δηλώνει η Φαντούμο Κουούσο στον Guardian.

«Η οικογένειά μου έμενε σε σκηνή και η οικογένεια της Ιλχάν σε μια καλύβα από ξύλα και ύφασμα (...) Είμασταν γειτόνισσες στον καταυλισμό», θυμάται. «Η ζωή ήταν πολύ σκληρή τότε. Ήταν ακριβώς μετά τον εμφύλιο στη Σομαλία και ο καταυλισμός ήταν κατάμεστος. Στην αρχή δεν υπήρχε καν σχολείο», λέει.

Η Ιλχάν Όμαρ έφθασε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας το 1995 και 21 χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής στη Μινεσότα (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η Όμαρ γεννήθηκε στο Μογκαντίσου, αλλά μεγάλωσε στην πόλη Μπαϊντόα. Ήταν οκτώ ετών όταν έφυγε με τους γονείς της για να γλιτώσει από τον εμφύλιο και έμεινε τέσσερα χρόνια στον καταυλισμό Νταντάαμπ στην γειτονική Κένυα.

«Η ασφάλεια στον καταυλισμό ήταν ανύπαρκτη. Τα κορίτσια και οι γυναίκες βιάζονταν και φοβόμασταν πάντα τους άνδρες. Το βράδυ η μητέρα μου δεν με άφηνε να βγω έξω λόγω του κινδύνου», συνεχίζει η Κουούσο.

Το 1995 η Όμαρ έφτασε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια, προτού μετακομίσει στη Μινεάπολη, το 1997. Το 2016 εξελέγη στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας και έγινε έτσι η πρώτη Αμερικανίδα σομαλικής καταγωγής βουλευτής στη χώρα.

πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και μητέρα τριών παιδιών θεωρείται από τους οπαδούς της μια αληθινή Wonder Woman (Φωτογραφία: ΑΡ)

«Μας έκανε υπερήφανους ως πρόσφυγες και ως Σομαλούς. Έδειξε ότι ακόμη κι αν είσαι πρόσφυγας μπορείς να πετύχεις (...) ελπίζουμε ότι θα υποστηρίξει τους πρόσφυγες», λέει ο Αμπντουλάχι Οσμάν Χατζί Άνταμ. «Όλοι λένε ότι οι πρόσφυγες είναι κακοί, αλλά αυτή απέδειξε ότι κάνουν λάθος», προσθέτει ο 46χρονος, ενώ η Κουούσο της απευθύνει το μήνυμα: «Σε παρακαλούμε, έλα να μας επισκεφθείς εδώ στην Νταντάαμπ».

«Η φωνή της στο Κογκρέσο εκπροσωπεί τις μειονότητες και οι πρόσφυγες είναι μειονότητα», ήταν το μήνυμα που της έστειλε από τον καταυλισμό ο Όμαρ Σέιχ Άχμεντ, ένας ξάδελφος του πατέρα της.

Πηγή: Guardian μέσω ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ HΠΑ Κογκρέσο Ιλχάν Όμαρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ