Ηράκλειο: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη - iefimerida.gr

Ηράκλειο: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Φωτογραφία: CretaPost
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκδήλωση επετειακού χαρακτήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διοργάνωσε στο Ηράκλειο η ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

«Σπάνια Έλληνας πολιτικός κτυπήθηκε τόσο σκληρά και τόσο συστηματικά. Παρόλα αυτά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφθασε στην κορυφή διανύοντας έναν προσωπικό ανήφορο χωρίς προηγούμενο», τόνισε ο Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης στη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως αναφέρει το cretapost.

Πιο συγκεκριμένα ο Γραμματέας της ΝΔ σημείωσε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σπουδαίος Κρητικός, μεγάλος πολιτικός άνδρας και γνήσιος πατριώτης ανέπτυξε έντονη και πολύπλευρη πολιτική δραστηριότητα. Απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών την 29η Μαΐου 2017 και με την σύνθετη και διαρκή πολιτική παρουσία για περισσότερα από 60 χρόνια, μας κληροδότησε πλούσια παρακαταθήκη. Τα λόγια του παραμένουν πάντα επίκαιρα και διαχρονικά. Η πορεία του σε όλη του τη διαδρομή ήταν ένα μακροχρόνιο και επίπονο πολιτικό οδοιπορικό μέσα από τους δύσβατους και ανηφορικούς δρόμους της μεταπολεμικής, μετεμφυλιακής ελληνικής Ιστορίας. Σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια εκείνο που χαρακτηρίζει τον πολιτικό Μητσοτάκη είναι η συνεχής συμμετοχή του στα συντελούμενα, η αδιάλειπτη ενεργητική παρουσία του. Ξεχώρισε με το ήθος του και με τη συνέπεια λόγων και έργων. Αγωνίστηκε για μια Ελλάδα υπερήφανη, στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Ήταν ο πολιτικός του ρεαλισμού, της συνεννόησης, των ανοιχτών οριζόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια τον ορθό λόγο, την αλήθεια, τις μεγάλες αλλαγές, συχνά κόντρα στο ρεύμα.

Τα τελευταία χρόνια, ο λαός είχε την ευκαιρία να τον δει χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς που είχαν έντεχνα και αδίστακτα ορθώσει γύρω του. Ο λαός μας είδε επιτέλους τον αληθινό Μητσοτάκη. Τον είδε να μεταπλάθει τη ΝΔ στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών φιλελεύθερων κομμάτων. Τον είδε να δίνει μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους, να αγωνίζεται για την ομαλότητα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τον εκσυγχρονισμό και την κάθαρση στο δημόσιο βίο. Τον είδε, τον γνώρισε, τον πίστεψε, τον ακολούθησε και τον δικαίωσε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας πολιτικός, βαθιά φιλελεύθερος, οραματιστής, που συνδύασε το όραμα με τον ρεαλισμό, που πίστεψε στις δυνατότητες αυτού του λαού και πέτυχε σε μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση. Ένας πολιτικός που γνώριζε ότι η δουλειά του πολιτικού, δεν είναι να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος, αλλά μακροπρόθεσμα χρήσιμος.

Υπήρξε ο τελευταίος Μεγάλος της Πολιτικής, υπήρξε ο πολιτικός της συνέπειας, της καθαρότητας, της σταθερότητας στις αρχές του, που έγκαιρα συνέλαβε ιδέες μπροστά από την εποχή του. Ο δημοκρατικός διάλογος, ο σεβασμός των θεσμών, η αξιοκρατία, το κοινοβουλευτικό ήθος, η αίσθηση του χρέους, η συναίνεση, η εθνική συμφιλίωση, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι οι αμετάθετες αρχές που οριοθέτησαν την πολιτική του. Μια σπουδαία προσωπικότητα στη σύγχρονη Ιστορία της Πατρίδας που υπηρέτησε την Αλήθεια, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία.

Είναι αναμφίβολα ευτυχής συγκυρία για τον τόπο το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της Ιστορίας μας στην κεφαλή της παράταξής μας βρίσκεται ένας άνθρωπος που κληρονόμησε τις αρετές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και που αντιπαραθέτει το μέτρο και την τόλμη, την υπευθυνότητα και το νηφάλιο επιχείρημα απέναντι στο λαϊκισμό, το διχαστικό λόγο, την εργαλειοποίηση των θεσμών και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις. Εκείνο που κράτησα και που μου έλεγε πολύ συχνά, είναι αυτό που θεωρώ και την πολύτιμη πολιτική του παρακαταθήκη: Να αφήσουμε πίσω οι Έλληνες κάθε διχασμό, μίσος και λαϊκισμό που μας διασπά και που μας στερεί το μέλλον που αξίζουμε».

Μάλιστα ο κ. Αυγενάκης μοιράστηκε μια κουβέντα από την τελευταία τους συνάντηση: «Όταν αναλάβει ο Κυριάκος, Πρωθυπουργός, να θυμάσαι ότι οι Κρητικοί θα πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί για άλλη μια φορά και θα σώσετε τη χώρα από τη λαίλαπα του λαϊκισμού, ενωμένοι. Εγώ δε θα ζω, αλλά όλοι σας, μαζί με τον Κυριάκο, να κάνετε καλό στον τόπο».

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Υπήρξε ένας πολιτικός που δεν δίσταζε να πει την αλήθεια»

Σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννης τόνισε τα εξής:

«Πριν λίγες μέρες, στις 18 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Του Άνδρα, του Πολιτικού, του Οικογενειάρχη που έφυγε από τη ζωή τον περσινό Μάιο. Σήμερα, εδώ στο Ηράκλειο, στην Κρήτη που τόσο αγάπησε τιμούμε τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που υπήρξε μία εμβληματική πολιτική προσωπικότητα που σημάδεψε με την παρουσία του τα πολιτικά πράγματα στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τίμησε την Παράταξή μας ως πρόεδρος της και την οδήγησε σε τρεις θριαμβευτικές εκλογικές νίκες. Υπήρξε ένας πολιτικός που δεν δίσταζε να πει την αλήθεια. Όσο σκληρή ή ωμή και αν ήταν. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης καταλαβαίνουμε ότι είχε δίκιο. Είχε δει μπροστά και είχε προειδοποιήσει. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός δεν τον άκουσε τότε. Είχα τη χαρά να τον υπηρετήσω ως πρωθυπουργό στο ξεκίνημα της πολιτικής μου παρουσίας. Μου έκανε μία μεγάλη τιμή και τον ευχαριστώ γι’ αυτό να μου εμπιστευθεί αν και νέος βουλευτής να εισηγηθώ τον Προϋπολογισμό στη συζήτηση του στη Βουλή. Αλλά εμείς οι Κρητικοί θυμόμαστε και θα θυμόμαστε για πάντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την αντιστασιακή του δράση, την περίοδο της Κατοχής, την τεράστια συμβολή του στην αποφυγή μίας ένοπλης εμφύλιας σύρραξης στην Κρήτη που θα είχε δραματικές επιπτώσεις και την δράση του εναντίον της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματάρχης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε σπουδαίο πολιτικό αποτύπωμα στην Ιστορία. Ήταν τιμή μου που τον γνώρισα. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα υπό την ηγεσία του την μεγάλη μας Παράταξη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κρήτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ