Ο ηλεκτρονικός εκβιασμός «ανθεί» στην ελληνική περιφέρεια - iefimerida.gr

Ο ηλεκτρονικός εκβιασμός «ανθεί» στην ελληνική περιφέρεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απλή κορυφή του παγόβουνου είναι η υπόθεση του ... ηλεκτρονικού εκβιασμού σε βάρος του βουλευτή Ηπείρου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Οικονόμου, η οποία αποκαλύφθηκε προσφάτως.

Οι «παροικούντες εν Ιερουσαλήμ», ή μάλλον εν ... ελληνική επαρχία, γνωρίζουν καλά ότι αρχίζει να «ευδοκιμεί» το φαινόμενο των blogs που εκβιάζουν πολιτικά πρόσωπα, διεκπεραιώνοντας κατά κανόνα «παιχνίδια» πολιτικών αντιπάλων και ανταγωνιστών τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, βεβαίως, ήδη «οδεύει» προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία για έναν 40χρονο διαχειριστή του blog, που κατηγορείται για δυσφήμιση και απόπειρα εκβίασης σε βάρος του βουλευτή Θανάση Οικονόμου. Ερευνάται επίσης η σχέση ενός ακόμη ατόμου με το συγκεκριμένο ιστολόγιο.

Νωρίτερα ο βουλευτής είχε καταγγείλει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι από τις αρχές του 2009 το blog κατ' εξακολούθηση δημοσίευε αναρτήσεις υβριστικές και συκοφαντικές, για τον ίδιο. Κατήγγειλε επίσης
ότι εσχάτως οι διαχειριστές του ιστολογίου επικοινωνούσαν τηλεφωνικά μαζί του και του ζητούσαν χρήματα, για να σταματήσουν τον «πόλεμο».

Πόσο «μεμονωμένα» είναι όλα αυτά; Καθόλου, απαντούν οι καλοί γνώστες της κατάστασης που επικρατεί στην επαρχία. Οποιοσδήποτε εύπορος παράγοντας επιθυμεί να χτυπήσει «κάτω από τη μέση» ένα πολιτικό πρόσωπο, ενδεχομένως ανταγωνιστή του ή ανταγωνιστή φίλου του, μπορεί - με σχετική ή απόλυτη ευκολία- να προσεταιριστεί ένα blog και να κάνει έτσι ... τη δουλειά.

Σε έναν κοινωνικό περίγυρο που «διψά» για γαργαλιστικά σκάνδαλα και ο οποίος συνήθως πιστεύει πως οπωσδήποτε υπάρχει φωτιά όπου φαίνεται (ή μάλλον ... αναρτάται) καπνός, ελάχιστη σημασία έχει το αν οι ηλεκτρονικές επιθέσεις βασίζονται σε κάποια στοιχεία ή στερούνται παντελώς τεκμηρίωσης. Η «δουλειά» γίνεται ούτως ή άλλως...

Σε πολλές περιπτώσεις αυτού του είδους οι επίδοξοι εκβιαστές φιλοδοξούν να πετύχουν «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Ακόμη κι αν τα θύματα του εκβιασμού ενδώσουν και εξαγοράσουν την ... παύση των ηλεκτρονικών επιθέσεων, οι εχθροί τους θα έχουν προλάβει να τα στιγματίσουν, να σπείρουν αμφιβολίες για το ποιόν και την ηθική τους. Εάν μάλιστα τα θύματα δεν διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, τότε η οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται – συμβιβαζόμενα- προς όφελος των εκβιαστών ενδέχεται να αποτελεί επιπρόσθετο κέρδος των πολιτικών τους αντιπάλων.

Τα κόμματα, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, καλούνται να δουν στα σοβαρά πώς θα αντιμετωπίσουν το νοσηρό αυτό φαινόμενο που δηλητηριάζει πολλούς και πολλά. Νοθεύει την ίδια την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς επιτρέπει στους οικονομικά ισχυρούς να προσεταιρίζονται κάποια blogς και να «σταυρώνουν» πολιτικούς τους αντιπάλους. Απειλεί να δυσφημήσει συλλήβδην τα ιστολόγια της περιφέρειας, «τσουβαλιάζοντάς τα» όλα και αδικώντας τα σοβαρά, δηλαδή αυτά που αποδεικνύουν ότι δεν συγχέουν τη μαχητική – κι όταν χρειάζεται ενοχλητική – δημοσιογραφία με τις «βρόμικες αποστολές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ