Βίντεο-σοκ από Μελβούρνη: Η στιγμή που ο δράστης μαχαίρωνε περαστικούς -Φώναζε Αλαχού Ακμπάρ - iefimerida.gr

Βίντεο-σοκ από Μελβούρνη: Η στιγμή που ο δράστης μαχαίρωνε περαστικούς -Φώναζε Αλαχού Ακμπάρ

Ο 31χρονος Σομαλός απείλησε τους αστυνομικούς προτού πέσει νεκρός από τα πυρά τους (Φωτογραφία: YouTube)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Μελβούρνης μέσω ενός από τα δίκτυα προπαγάνδας του, το «πρακτορείο» Amaq.

Η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση υποστηρίζει ότι ήταν ένας από τους «μαχητές» της ο Σομαλός, που έριξε το αυτοκίνητό του στην πολυσύχναστη Μπερκ Στριτ, του έβαλε φωτιά μαχαίρι και πρόλαβε να σκοτώσει με μαχαίρι έναν περαστικό και να τραυματίσει άλλους δύο, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Δεν παρείχε όμως καμία απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς της.

Νωρίτερα η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική επίθεση το αιματηρό περιστατικό στο κέντρο της Μελβούρνης.

Ο δράστης σκόπευε να τινάξει στον αέρα το κέντρο της Μελβούρνης, αφού στο αυτοκίνητό του, που πυρπόλησε, βρέθηκαν φιάλες αερίου (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο «μοναχικός λύκος» φώναζε σύμφωνα με μάρτυρες «Αλλάχου άκμπαρ» την ώρα της επίθεσης (γύρω στις 16:20 τοπική ώρα). Απείλησε και τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο, στην Μπερκ Στριτ και εκείνοι τον πυροβόλησαν στο στήθος, προτού τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, όπου κατέληξε αργότερα.

Η αστυνομία βρήκε φιάλες αερίου μέσα στο όχημα του υπόπτου και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της αξιολογεί εκ νέου την ασφάλεια των επερχόμενων δημόσιων εκδηλώσεων υπό το φως της επίθεσης αυτής, αν και δεν θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια του κοινού.

Βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυς καταγράφει τη στιγμή της επίθεσης που κράτησε πάνω από ένα λεπτό με τον Σομαλό δράστη να απειλεί δύο αστυνομικούς με μαχαίρι και να προσπαθεί επανειλημμένα να τους χαρακώσει.

Ο ηλικίας 31ετών άνδρας και η οικογένειά του ήταν γνωστοί στην αντιτρομοκρατική και πιστεύεται ότι είχαν σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις από τη βόρεια Αφρική. Οι Αρχές είχαν ακυρώσει πριν από μερικά χρόνια το διαβατήριό του, καθώς συμπεριλήφθηκε σε λίστα 300 υπόπτων, που πιθανώς να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια.

Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της αστυνομίας να επικοινωνήσει με τη γυναίκα του, η οποία πιστεύεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Ο δράστης μετανάστευσε από τη Σομαλία στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1990 κι είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο για κλοπές, χρήση κάνναβης και τροχαίες παραβάσεις.

Ένα από τα θύματα του δράστη κείτεται νεκρό στην άσφαλτο (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ένας Έλληνας αυτόπτης μάρτυς της επίθεσης

Αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό, ο Έλληνας τεχνίτης αργυροχρυσοχοϊας Όθωνας Μοίρας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όσα έζησε:

«Είμαστε πολύ καλά ευτυχώς... είχα περάσει από το σημείο πριν από τρία λεπτά , καθώς ο χώρος εργασίας μου βρίσκεται στα 100 μέτρα από το σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Ακούσαμε την έκρηξη του αυτοκινήτου και τους πυροβολισμούς. Ο τρομοκράτης κρατούσε μαχαίρι και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας πέθανε και οι άλλοι δύο είναι σοβαρά. Τον δράστη, τον τραυμάτισαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.

Η αστυνομία επιτέλεσε θαυμάσιο έργο. Οι αστυνομικοί έκλεισαν αμέσως τα γύρω στενά και κατέφθασαν αμέσως τα ελικόπτερα. Το εντυπωσιακό είναι πως παράλληλα, εστάλησαν σε όλους μας, μαζικά, SMS από την αστυνομία, προκειμένου να μας ενημερώσουν για το από ποιά στενά απαγορεύεται να περάσουμε».

Η αστυνομία της Αυστραλίας αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική επίθεση το αιματηρό περιστατικό στη Μπερκ Στριτ (Φωτογραφία: ΑΡ)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μελβούρνη τρομοκρατική επίθεση Isis
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ