Νύχτα των Κρυστάλλων: Η απαρχή του πογκρόμ και της μαζικής εξολόθρευσης των Εβραίων - iefimerida.gr

Νύχτα των Κρυστάλλων: Η απαρχή του πογκρόμ και της μαζικής εξολόθρευσης των Εβραίων

7.500 εβραϊκά καταστήματα κατέστρεψαν οι Ναζί στη Γερμανία στο πογκρόμ που ξεκίνησαν στις 9-11-1938 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήρθαν με δάδες και τσεκούρια.

Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938 άνδρες των SS και της SA εισέβαλαν, ανάμεσα σε άλλες, και σε μια μικρή συναγωγή στο Βύρτσμπουργκ. Προχώρησαν σε βανδαλισμούς, αφαίρεσαν λάμπες από τους τοίχους, κατέστρεψαν τα έπιπλα και τη διακόσμηση του χώρου.

Οι μισές συναγωγές της Γερμανίας και της Αυστρίας καταστράφηκαν στο πογκρόμ της Νύχτας των Κρυστάλλων (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Τη φρικτή Νύχτα των Κρυστάλλων, τη νύχτα του μεγάλου πογκρόμ κατά των Εβραίων, έξι χρόνια αφότου ο Αδόλφος Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία, ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκαίμπελς εκμεταλλεύτηκε το φόνο, δύο ημέρες νωρίτερα, του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ στο Παρίσι από έναν Πολωνοεβραίο, τον Χέρσελ Γκρίσπαν, για να διατάξει παραστρατιωτικές ομάδες των Ναζί να εξαπολύσουν επιθέσεις σ’ ολόκληρη τη Γερμανία.

Πυροσβεστικό όχημα μπροστά από πυρπολημένη συναγωγή στη Fassanesstrasse του Βερολίνου (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Το πογκρόμ κράτησε μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων ποικίλουν από μερικές εκατοντάδες μέχρι 1.300 άτομα που δολοφονήθηκαν ή εξωθήθηκαν στην αυτοκτονία. Κάπου 1.400 συναγωγές και χώροι προσευχής καθώς και 7.500 εβραϊκές επιχειρήσεις καταστράφηκαν, ενώ περίπου 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Οι Ναζί στοχοποιούσαν με την επιγραφή «Εβραίος» καταστήματα που δέχθηκαν επιθέσεις στη Γερμανία (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

«Η 9η Νοεμβρίου ήταν το σημείο καμπής: από τις διακρίσεις κατά των Εβραίων στη Γερμανία, στις διώξεις», λέει ο συγγραφέας πολλών βιβλίων για την εποχή των Ναζί, Βόλφγκανγκ Μπεντς.

«Μπορεί να πει κανείς ότι το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε την 9η Νοεμβρίου του 1938. Η βία κατά των Εβραίων υιοθετήθηκε έκτοτε επισήμως. Το 1938 το κράτος ξεκίνησε ένα ανατριχιαστικό πογκρόμ κατά μιας μειονότητας... άνθρωποι επέτρεψαν να τυφλωθούν από την κρατική προπαγάνδα για να στραφούν κατά συμπολιτών τους, γειτόνων τους, επιχειρηματικών τους εταίρων και φίλων. Όλοι γνώριζαν τι συνέβαινε», επισημάνει ο Μπεντς, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Αντισημητισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου από το 1990 έως το 2011.

Ένα από τα χιλιάδες εβραϊκά καταστήματα που κατέστρεψαν οι Ναζί τη Νύχτα των Κρυστάλλων (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Μαθήματα από την Ιστορία που δεν αντλήθηκαν

Καθώς η Γερμανία μνημονεύει σήμερα με λογής εκδηλώσεις αυτή τη μοιραία ημερομηνία στην ιστορία της, την απαρχή της «Τελικής Λύσης», ο Μπεντς υπογραμμίζει ότι τα φοβερά επεισόδια του περασμένου καλοκαιριού στο Κέμνιτς της Σαξονίας, ενός προπυργίου της ακροδεξιάς στην πρώην ανατολική Γερμανία, δείχνουν «πόσο εύκολα μπορεί να ξεκινήσει ένα πογκρόμ».

Νύχτα των Κρυστάλλων: Η απαρχή του πογκρόμ και της μαζικής εξολόθρευσης των Εβραίων  | iefimerida.gr 4
Ομάδες ακροδεξιών πρωτοστάτησαν στα βίαια επεισόδια στο Κέμνιτς στα τέλη του καλοκαιριού (Φωτογραφία: ΑΡ)

Μετά τον θάνατο ενός 35χρονου Γερμανού και τον τραυματισμό άλλων δύο, επίσης Γερμανών, με μαχαίρι μετά από συμπλοκή με αλλοδαπούς στις 26 Αυγούστου άναψε το φιτίλι του μίσους. Το επόμενο βράδυ νεοναζί επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια σ’ ένα εβραϊκό εστιατόριο καλώντας τον ιδιοκτήτη του «να εξαφανιστεί» από τη χώρα. «Δεν ήταν ενορχηστρωμένο από το κράτος αυτό, αλλά ήταν ένα επίμονο κυνήγι ανθρώπων. Αρχικά οι ταραχές δεν εστιάστηκαν κατά των Εβραίων, αλλά δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να ξεκινήσει ένα πογκρόμ και πόσο εύκολα μπορεί να σχηματιστεί ένας όχλος και να αναμοχλευθούν τα πάθη», λέει ο Μπεντς.

«Έξω οι ξένοι... εγκληματίες», αναγράφει το πανό των  «Νέων Εθνικιστών» (Φωτογραφία: ΑΡ)
Αποκαϊδια σ' ένα τουρκικό εστιατόριο, που δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιούς στο Κέμνιτς (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Γερμανός ιστορικός δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο της ξενοφοβικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» στην πατρίδα του. Το οπισθοδρομικό, όπως το χαρακτηρίζει, AfD επιδεικνύει μια επίμονη «άρνηση κατά του διαφωτισμού και των φιλελεύθερων επιτευγμάτων, άνευ των οποίων δεν θα ήταν πλέον νοητός ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας». Και καταλήγει: «Το γεγονός ότι αυξάνεται η προσκόλληση των ψηφοφόρων σ’ αυτό το κίνημα δείχνει ότι δεν έχουν αντληθεί επαρκή διδάγματα από την Ιστορία. Κι ο μαζικός εγκληματίας Αδόλφος Χίτλερ είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως λαϊκιστής»...

Πηγή: Deutsche Welle, KNA Catholic news agency


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ