Ρόζα Μπερνίλ Νιενό: Η επτάχρονη εβραιοπούλα που «μάγεψε» τον «θείο Χίτλερ» - iefimerida.gr

Ρόζα Μπερνίλ Νιενό: Η επτάχρονη εβραιοπούλα που «μάγεψε» τον «θείο Χίτλερ»

Παιδιά υποδέχονται στη Βαυαρία τον Αδόλφο Χίτλερ τον Ιούλιο του 1933 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την επτάχρονη εβραιοπούλα με την κορδέλα στα μαλλιά ο άνθρωπος που ακτινοβολούσε από χαρά, όταν την έβλεπε, ήταν απλά ο «θείος Χίτλερ».

Του έπλεκε κάλτσες για τον χειμώνα και τον επισκεπτόταν στο σπίτι του στις Βαυαρικές Άλπεις, όπου την κέρναγε φράουλες με κρέμα....

Εκεί, στο Μπέργκχοφ, ήταν που πόζαραν οι δυό τους στο φωτογραφικό φακό το καλοκαίρι του 1933 -έξι χρόνια πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος -. Η εντυπωσιακή εκείνη φωτογραφία, που δείχνει τον απηνή διώκτη των Εβραίων να αγκαλιάζει χαμογελαστός το κοριτσάκι, βγαίνει σε λίγες μέρες στο σφυρί στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου αναμένεται να πιάσει έως και 12.000 δολάρια.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ο διαβόητος δικτάτορας που αιματοκύλισε τον κόσμο, γνώριζε ότι στις φλέβες της Ρόζας Μπερνίλ Νιενό έτρεχε και αίμα εβραϊκό, αφού η γιαγιά της από την πλευρά της μητέρας της ήταν εβραϊκής καταγωγής.

Το πογκρόμ των Ναζί κατά των Εβραίων είχε ήδη αρχίσει την εποχή εκείνη με επιθέσεις και μποϊκοτάζ εβραϊκών καταστημάτων και απολύσεις από το δημόσιο. Ωστόσο, ο Φύρερ αρνήθηκε να διακόψει τις σχέσεις του με την μικρή επί πέντε ολόκληρα χρόνια, μέχρι που ο γραμματέας του, Μάρτιν Μπόρμαν ανακάλυψε το 1938 ότι η μικρή δεν είχε αίμα της Άριας φυλής στις φλέβες της κι έτσι της απαγορεύτηκε να επισκέπτεται τον Φύρερ.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία δείχνει τον άνθρωπο που έστειλε έξι εκατομμύρια Εβραίους στο θάνατο σ’ ένα τρυφερό στιγμιότυπο με την επτάχρονη Εβραιοπούλα Ρόζα Μπερνίλ Νιενό. Η τρυφερή σχέση φιλίας τους κράτησε από το 1933-1938 (Φωτογραφία: Alexander Historical Auctions/Raymonds)

Η φωτογραφία, που τράβηξε ο επίσημος φωτογράφος του Χίτλερ, Χάινριχ Χόφμαν, φέρει την υπογραφή με σκούρο μπλε μελάνι του αρχηγού του Γ΄Ράιχ: «Η αγαπητή Ρόζα Νιενό, Αδόλφος Χίτλερ, Μόναχο, 16η Ιουνίου 1933».

Θα δημοπρατηθεί στις 13 Νοεμβρίου από τον Οίκο Alexander Historical Auctions, τον ίδιο που έβγαλε πέρυσι στο σφυρί το προσωπικό τηλέφωνο του Χίτλερ. Το τηλέφωνο αυτό το είχαν δώσει Ρώσοι σ’ έναν Βρετανό ταξίαρχο μετά την αυτοκτονία του παρανοϊκού δικτάτορα τον Απρίλιο του 1945.

Το προσωπικό τηλέφωνο του Χίτλερ έπιασε πέρυσι 115.00 ευρώ σε δημοπρασία του Οίκου Alexander Historical Auctions (Φωτογραφία: ΑΡ)

«Η υπογεγραμμένη φωτογραφία δεν έχει ξαναδεί το φως της δημοσιότητας», λέει ο υπεύθυνος του Οίκου δημοπρασιών, ο ομογενής Μπιλ Παναγόπουλος. «Βλέπουμε τον Αδόλφο Χίτλερ να υπογράφει μια τρυφερή φωτογραφία του μ’ ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, που γνώριζε -κι αυτό είναι το εντυπωσιακό- ότι είναι Εβραία. Ο Χίτλερ φωτογραφιζόταν πολύ συχνά με παιδιά για λόγους προπαγάνδας. Το σοκαριστικό μ’ αυτή τη φωτογραφία είναι ότι όπως φαίνεται έτρεφε γνήσια συμπάθεια για το κοριτσάκι. Εξεπλάγην. Η σχέση της Ρόζας και του Χίτλερ ήταν τόσο στενή, που ο δικτάτορας απέκρουσε όλες τις προσπάθειες να την αποκλείσουν από την συντροφιά του. Στο τέλος, βέβαια, ενέδωσε κι έτσι δόθηκαν οδηγίες στη μικρή και τη μητέρα της να μην τον ξαναπλησιάσουν και να κρατήσουν κλειστά τα στόματά τους».

O Χίτλερ φωτογραφιζόταν συχνά με παιδιά για λόγους προπαγάνδας (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Η Ρόζα επισκέφθηκε το 1932 για πρώτη φορά με τη μητέρα της, χήρα γιατρού την ορεινή θερινή κατοικία του Χίτλερ, το Μπέργκχοφ, ένα σαλέ που δεσπόζει σε όλη την περιοχή του Ομπερσάλτσμπεργκ και που λειτουργούσε ως η δεύτερη «έδρα» του Γ΄ Ράιχ. Την επόμενη χρονιά οι δυο τους ήταν μεταξύ μιας ομάδας επισκεπτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Μπέργκχοφ ανήμερα των γενεθλίων του στις 20 Απριλίου. Όταν ο Χίτλερ έμαθε ότι η μικρή είχε γεννηθεί την ίδια μέρα με εκείνον, την κάλεσε μέσα και της πρόσφερε φράουλες με κρέμα στον εξώστη.

«Γρήγορα ανέπτυξε μια ζεστή φιλία με τον “θεία Χίτλερ” που ρκάτησε μέχρι το 1938», λέει ο κ. Παναγόπουλος. «Στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατικά αρχεία (Bundesarchive) υπάρχουν 17 επιστολές της που έστειλε μεταξύ του 1935 και του 1938 στον Χίτλερ και τον συνεργάτη του, Βίλχελμ Μπρούκνερ. Η γιαγιά της Ρόζας ήταν Εβραία, άρα και εκείνη ήταν κατά το ένα τέταρτο Εβραία, και ως εκ τούτου “Εβραία” σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους περί φυλής του 1933.»

Σε ένα απ’ αυτά τα γράμματα προς τον Μπρούκνερ, με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1936, γράφει η μικρή:

«Αγαπητέ θείε Μπρούκνερ! Σήμερα έχω πολλά να σου πω. Ήδη φτιάχνω χριστουγεννιάτικες κάλτσες για τον θείο Χίτλερ, γιατί τον ρώτησα αν του κάνουν πέρυσι. Μου είπε Ναι! Φέτος θα του τις πλέξω με καλύτερο μαλλί, η μαμά θα με βοηθήσει με τις φτέρνες. Θα είναι πολύ ζεστές και τα πόδια του δεν θα κρυώνουν καθώς ταξιδεύει τόσο πολύ. Σου στέλνει χαιρετισμούς κι η μαμά και πολλά χαιρετίσματα και φιλιά από την Μπερνίλ σου!»

Η έρευνα έδειξε ότι ο Χίτλερ πληροφορήθηκε τις εβραϊκές ρίζες της μικρής αλλά επέλεξε να τις αγνοήσει.

Στο σφυρί βγαίνει μεταξύ άλλων και ένα αντίτυπο των απομνημονευμάτων του φωτογράφου του Χίτλερ, Χόφμαν, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1955 (Φωτογραφία: Alexander Historical Auctions/Raymonds)

Όταν όμως, ο υπουργός του, Μάρτιν Μπόρμαν, ανακάλυψε ότι το κοριτσάκι δεν είχε «καθαρό» γερμανικό αίμα, απαγόρεψε στη μητέρα και την κόρη της την πρόσβαση στο Μπέργκχοφ, με βαριά καρδιά, όπως λέει ο κ. Παναγόπουλος: «Στο βιβλίο “Ο Χίτλερ, Όπως Εγώ τον Γνώρισα” ο φωτογράφος Χόφμαν λέει ότι ο Χίτλερ παραπονιόταν για τις πιέσεις του Μπόρμαν: “υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματικό ταλέντο στο να μου καταστρέφουν κάθε χαρά”»...

To τέλος του Χίτλερ είναι σε όλους γνωστό. Όσο για την μικρή Ρόζα; Πέθανε το 1943, σε ηλικία 17 ετών, από πολιομυελίτιδα Νωτιαίου...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ