ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ Ε. ΦΛΩΡΑΚΗ

«Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου»: Νέα έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη
Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη

Ενα πολυτελές βιβλίο, με σημείο αναφοράς τα λατομεία και σχιστήρια της Τήνου, προσεγγίζει τον μικρόκοσμο της τηνιακής μαρμαροτεχνίας.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει τη νέα έκδοση «Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου» του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη, εθνολόγου-λαογράφου, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου (ώρα 18:30), στο κτήριο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων (Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ασημάκη Φωτήλα 40).

Η αναζήτηση μαρμάρου καλής ποιότητας, ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση νέων θέσεων λατομείων, οι συνθήκες εργασίας, επεξεργασίας και διακίνησης της πρώτης ύλης, διαμορφώνουν, από τον 17ο έως και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, μια ιδιαίτερη πραγματικότητα για τη «μαρμαροφόρο» Τήνο.

Ο Αλέκος Φλωράκης ολοκλήρωσε το έργο, που εμπλουτίζει τις βιβλιογραφικές συμβολές για τη μαρμαροτεχνία στο νησί της Τήνου, έπειτα από πολυετή επιτόπια έρευνα, από καταγραφές σε λατομεία και σχιστήρια του νησιού, από αρχειακή και βιβλιογραφική μελέτη, αλλά και αξιοποιώντας τις προσωπικές μαρτυρίες λατόμων και λιθοξόων.

 «Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου» του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου, και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, κύριος Μανώλης Σκαρής. Για την έκδοση, το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του Αλέκου Φλωράκη θα μιλήσουν: ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, με θέμα «Ο Αλέκος Φλωράκης και το περιεχόμενο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας», ο Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, με θέμα «Η συμβολή του Αλέκου Ε. Φλωράκη στη μικροϊστορία της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής». Εν συνεχεία, η ιστορικός-λαογράφος Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, θα μιλήσει για «Το υλικό και το άυλο στην τηνιακή μαρμαροτεχνία», ενώ ο ιστορικός-ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Δανούσης θα συμβάλει με θέμα «Εκ γαίας λίθον. Λιθοτομεία και λατομεία στην Τήνο».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τις παρεμβάσεις των Ανδρέα Λαπούρτα, αρχαιολόγου-μουσειολόγου, προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ, και Αλέκου Φλωράκη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα, Τηλ: 210 3256922 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.