Ψυχρολουσία από την Εκθεση της Κομισιόν -Στο 2% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Επιβεβαίωσε η Κομισιόν την απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα για τον υπολογισμό του πλεονάσματος, ανεβάζοντας μάλιστα τη διαφορά στο 0,3% δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. Ευρώ και αυτό σε ό,τι αφορά στο βασικό σενάριο, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το εναλλακτικό σενάριο της Αθήνας θα καταλήξει σε 3,5% πλεόνασμα, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ούτε το μέγεθος ούτε ο σχεδιασμός αυτού του “πακέτου”.

Αυτό που χτυπάει, επίσης, στο μάτι είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς στο βασικό σενάριο- δηλαδή με τις περικοπές των συντάξεων και τα αντίμετρα- θα “τρέξει” με ρυθμούς μόλις 2%, έναντι προβλέψεων 2,5% από το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα και με το εναλλακτικό σενάριο που είναι υπό συζήτηση, ο πήχης δεν θα ξεπεράσει το 2,3%, παρά την εκτιμώμενη τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω της μη περικοπής των συντάξεων και των σχεδιαζόμενων ελαφρύνσεων.

Αυτό που αποπνέει η Έκθεση Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Κομισιόν είναι η ανάγκη συνέχισης, η αφοσίωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Όλες οι προβλέψεις βασίζονται, άλλωστε, στην παραδοχή ότι το επενδυτικό κλίμα θα είναι ευνοϊκό και δεν θα χαθεί το momentum των μεταρρυθμίσεων.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι; Οι πολιτικές χαλάρωσης, καθώς και οι πιθανές αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο γίνεται και ειδική αναφορά στις δικαστικές αποφάσεις, που όπως αναφέρει η Έκθεση, μπορεί να ανατρέψουν πρόσφατες μεταρρυθμίσεις. Συν τοις άλλοις, η Κομισιόν αφήνει αιχμές για τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που μπορεί να επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος και να ασκήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές πιέσεις.

`

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κομισιόν ΑΕΠ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ