Νέες βολές Φίλη: Δεν μπορούμε να πληρώνουμε χωρίς έλεγχο 10.000 ιερείς - iefimerida.gr

Νέες βολές Φίλη: Δεν μπορούμε να πληρώνουμε χωρίς έλεγχο 10.000 ιερείς

Ο Νίκος Φίλης / Φωτογραφία: Sooc (Νίκος Λιμπερτάς)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα καρφιά έριξε ο Νίκος Φίλης σχετικά με τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, διαφώνησε ότι το κράτος χρωστάει στην Εκκλησία.«Αυτό πρέπει να εξηγηθεί», είπε. «Γιατί μέχρι τώρα έλεγε ότι δεν χρωστάει. Αν δεν διευκρινιστεί αυτό, προχωράμε λάθος. Και το δεύτερο ερώτημα είναι: μέχρι πότε; Αν δεν χρωστάει το κράτος, θα πρέπει να δει με ποιο τρόπο η Εκκλησία διαχειρίζεται τα οικονομικά της. Δεν μπορεί αβλεπεί να πληρώνει το κράτος. Η συμφωνία λέει ότι μας χρωστάει το κράτος, να πληρώνει για πάντα! Δεν ισχύει αυτό! Αν δεν καθορίσουμε αν υπάρχει οφειλή και ποια είναι, δεν μπορούμε να συζητάμε. Να δίνεις χρήματα αλλά για άλλους λόγους», πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας ειδικά για τη μισθοδοσία των ιερέων, χαρακτήρισε «περίεργο και παράδοξο» να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς αλλά ταυτόχρονα να τους πληρώνει το κράτος, ενώ δεν δίστασε να προσθέσει: «Είναι πολλοί οι 10.000 ιερείς, τι να κάνουμε;».

Σε ερώτηση σχετικά με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι στο μέλλον τα χρήματα για τους μισθούς των ιερέων να καλύπτονται από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε: «Θέλει 210 εκατ. ευρώ λειτουργικά έξοδα, ποια επιχείρηση βγάζει τόσα χρήματα σε ένα χρόνο; Δεν θέλω να είμαι δημαγωγός, αυτά δεν μπορούν να προκύψουν στο προβλεπτό διάστημα από τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Επέμεινε ακόμα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 104,6, ότι είναι «κοινωνικά ώριμο το αίτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «μια αριστερή κυβέρνηση σε μια άλλη τετραετία θα το κάνει». Και έριξε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Ενώ είναι κοινωνικά ώριμο δεν προχωράει στη μορφή που θα θέλαμε. Αυτά τα βήματα δεν μπορεί να είναι ούτε μετέωρα ούτε υποθηκευμένα».

Όσον αφορά το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος είπε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «απέχει από το θέμα του πλήρους διαχωρισμού. Θα μπορούσε να είναι περισσότερο τολμηρή γιατί ο κόσμος το θέλει».

Υποστήριξε, δε, πως «το ότι η κυβέρνηση μετατοπίζεται σε πιο συντηρητικές θέσεις από τις αρχικές θέσεις του βοηθάει τον Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ