Τα 5 βήματα για να επικυρωθεί η συμφωνία Εκκλησίας-Τσίπρα - iefimerida.gr

Τα 5 βήματα για να επικυρωθεί η συμφωνία Εκκλησίας-Τσίπρα

Ιερώνυμος

Σκόνη στο πολιτικό σκηνικό και στις τάξεις της ιεραρχίας σήκωσε η απόφαση του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να διευθετήσουν το…ακανθώδες ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των κληρικών.

Αντιδράσεις και κριτική στην κυβέρνηση έγινε από το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Γκρίνιες φυσικά υπήρξαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Για άλλη μια φορά το κυβερνών κόμμα διχάστηκε με την παρέμβαση Φίλη (Pontiki) να τραβάει το ενδιαφέρον της δημοσιότητας. Ο πρώην υπουργός ζήτησε καθαρή ρύθμιση των σχέσεων πολιτείας-εκκλησίας, λέγοντας όχι σε μεσοβέζικες λύσεις και γαλαντομίες. Ενώ και σε δεύτερη τοποθέτησή του (News24/7) υπογράμμισε ότι «ωφελείται η εκκλησία».Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτή τη φορά τον «άδειασε» δημόσια, λέγοντας ότι δεν ισχύουν όλα αυτά που ισχυρίζεται. Και στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σε γενικές γραμμές ευχαριστημένοι και με την εκτίμηση ότι «πρόκειται για μια πρωτοβουλία που λύνει θέματα έχει απήχηση στον κόσμο».

Όσο για το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, εμφανίστηκαν θετικοί. Σημειωτέον, ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Π. Καμμένο, προτού ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχτεί τον κ. Ιερώνυμο.

Πιεσμένος ο Ιερώνυμος

Αντιθέτως, δέκτης πολύ μεγαλύτερης πίεσης έγινε ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, έσπευσε να ξεκαθαρίσει μετά το πέρας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα, παρά η…πρόθεση να βρεθεί λύση σε χρονίζοντα προβλήματα.

Στο μεταξύ, πέρα από την αντίδραση των κληρικών, αντίδραση υπήρξε και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι δεν έχει ενημερωθεί καθόλου για το πλαίσιο συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Με κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου να σημειώνουν ότι «Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Παναγιώτατος θα θέσει τη συμφωνία στην αγία και ιερά σύνοδο, η οποία και θα αποφανθεί επ’ αυτού. Η σύνοδος θα συνέλθει στις 27 του μηνός»

Πέντε...στάδια

Σ’ αυτό το πλαίσιο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει και η Εκκλησία, τα βήματα που θα προηγηθούν κατά πληροφορίες του iefimerida μέχρι να φτάσουμε σε Συμφωνία είναι τα εξής:

  1. Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας
  2. Η ιεραρχία εγκρίνει επίσης το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας
  3. Αρχίζει η συγγραφή της Συμφωνίας (σε τεχνικό επίπεδο) από νομικές ομάδας εκκλησίας-κυβέρνησης
  4. Υπογράφουν οι κκ Τσίπρας-Ιερώνυμος
  5. Η συμφωνία κατατίθεται στη Βουλή και ο νόμος έρχεται προς ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ