Μούδιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την Εκκλησία -Ηθελαν κάτι πιο προχωρημένο, πυροβολεί ο Φίλης - iefimerida.gr

Μούδιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την Εκκλησία -Ηθελαν κάτι πιο προχωρημένο, πυροβολεί ο Φίλης

Φωτογραφία Eurokinissi

Συνταγματική Αναθεώρηση και Συμφωνία με την Εκκλησία, επέλεξε να τα φέρει «πακέτο» η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια και το αριστερό κοινό της να κερδίσει αλλά και την Εκκλησία να καθησυχάσει ότι δεν θα προχωρήσει σε αιφνιδιασμούς.

Ωστόσο η προσεκτική στάση του πρωθυπουργού για να μην προκαλέσει «ιερή αγανάκτηση» πληρώνοντας επιπλέον πολιτικό κόστος, προκάλεσε μούδιασμα σε κάποιους εντός ΣΥΡΙΖΑ, που θα ήθελαν ένα πιο θαρραλέο σχέδιο και στα δύο μέτωπα.

Ως τώρα την σημαία του Ριζοσπαστισμού σηκώνει ο Νίκος Φίλης ο οποίος από νωρίς χθες το πρωί άρχισε να «πυροβολεί» και για τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλα και για την πρόταση αναθεώρησης που αφήνει αμετάβλητο το προοίμιο. «Είναι σαφές ότι παραμένει ένα «ιστορικό κατάλοιπο» όπως λέγεται, που είναι το προοίμιο που μιλά περί «ομοουσίου και αδιαιρέτου τριάδος». Δηλαδή, έχουμε τη σύνοδο της Νίκαιας σαν προοίμιο Συντάγματος» ανέφερε στην ΕΡΤ3 ο πρώην υπουργός ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να απευθυνθεί στο κοινό του κόμματος πατώντας πάνω στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχει ανάγκη ούτε το Σύνταγμα το ’Αγιο Πνεύμα, ούτε το Άγιο Πνεύμα μια κοσμική αναγνώριση» υποστήριξε ο πρώην υπουργός ο οποίος αποδόμησε με προσεκτικό τρόπο την βούληση συμφωνίας που περιέγραψαν Αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός.

Φίλης: Χρειάζεται καταγραφή και αποτίμηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Ο κ. Φίλης που αναμένεται σήμερα να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του ζήτησε να γίνει καταγραφή και αποτίμηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που πήρε το Κράτος αλλά και πόσα πλήρωσε μέσω μισθοδοσίας ιερέων το Δημόσιο.

«Λένε ότι υπάρχει χρέος του Κράτους στην Εκκλησία. Είναι λάθος αυτό. Δεν υπάρχει κανένα χρέος. Ζητώ μια οικονομοτεχνική μελέτη να υπάρξει», ανέφερε στη νέα τοποθέτησή του, συμπληρώνοντας: «Από το 1952 που υπήρξε μια συμφωνία για τα ζητήματα της Εκκλησίας μέχρι σήμερα. Πόσα χρήματα έχει λάβει η Εκκλησία έναντι ποίας περιουσίας. Δε μπορεί η συζήτηση στη χώρα μας να γίνεται ερήμην μελετών. Ζητάμε ορθώς από Γερμανούς να δώσουν αποζημιώσεις. Εδω ποιός έχει διατυπώσει μελέτη; Ποια χρήματα από το 1952 μέχρι σήμερα δόθηκαν στην Εκκλησία ως κρατική επιχορήγηση; Με τρέχουσες τιμές έχει πάρει η Εκκλησία περίπου 15 δις €. Είναι μεγάλο ποσό αυτό. Η περιουσία ήταν πολύ πιο μικρή. Θέλω μελέτη».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας για την ώρα είναι μπροστά απ’ όλους στην κριτική, αν και –όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Κ.Ο- υπάρχουν κι άλλοι που συμμερίζονται την άποψη ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει πιο θαρραλέα. Στελέχη της τάσης των 53, θα ήθελαν επίσης πιο προωθημένη πρόταση αναθεώρησης, αναγνωρίζουν όμως ως θετικό το βήμα της απεμπλοκής ρόλων μεταξύ Εκκλησίας Κράτους, ακόμα κι αν παραμένει η δέσμευση της Πολιτείας να πληρώνει –με τον έμμεσο τρόπο- την μισθοδοσία των ιερέων έστω και με μορφή επιδότησης προς την Εκκλησία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ