Ερχεται μειωμένος ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία - iefimerida.gr

Ερχεται μειωμένος ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία

Ηλεκτρονικά βιβλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξαιρετικά μειωμένους έως και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ θα μπορούν στο εξής να εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Αυτό αναφέρεται σε οδηγία που εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την ευθυγράμμιση των κανόνων ΦΠΑ για τις ηλεκτρονικές και έντυπες δημοσιεύσεις.

Η έκδοση της οδηγίας για τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις έπεται της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο στις 2 Οκτωβρίου και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν, εφόσον το επιθυμούν, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στο εθνικό τους δίκαιο.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ), η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, 15% τουλάχιστον, ενώ για τις έντυπες εκδόσεις μπορούν να ισχύουν διάφοροι συντελεστές.

Για τις έντυπες εκδόσεις -βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά- τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν «μειωμένο» συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον 5%. Ορισμένα έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (κάτω του 5%) ή και μηδενικό συντελεστή (που συνεπάγεται έκπτωση του ΦΠΑ).

Η οδηγία δίνει στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, ωστόσο οι μηδενικοί συντελεστές θα επιτρέπονται μόνον στα κράτη-μέλη, που τους εφαρμόζουν επί του παρόντος στις έντυπες εκδόσεις. Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν προσωρινά, εν αναμονή της θέσπισης ενός νέου, «οριστικού» συστήματος ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ