Γιοχάνες Χαν: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει και από την ελληνική Βουλή - iefimerida.gr

Γιοχάνες Χαν: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει και από την ελληνική Βουλή

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί όχι μόνον από τη Βουλή των Σκοπίων αλλά και από την ελληνική εμφανίστηκε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξή του στη Welt.

Ο Αυστριακός επίτροπος ευχαρίστησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, που αγνόησαν την κομματική γραμμή και προέταξαν, όπως είπε το συμφέρον της χώρας τους, ψηφίζοντας «ΝΑΙ» στην πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα», είπε... «Η κυβέρνηση κατέθεσε στο μεταξύ τις προτάσεις για τις τροπολογίες στη Βουλή, που θα πρέπει να εγκριθούν μετά τις συζητήσεις με απλή πλειοψηφία, ενώ για την ψήφιση ολόκληρου του πακέτου θα απαιτηθεί και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων. Μετά θα πρέπει η συμφωνία για το όνομα να επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει, αφού η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πρόσφατα γι’ άλλη μια φορά την υποστήριξή της».

Γιοχάνες Χαν: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει και από την ελληνική Βουλή  | iefimerida.gr 0

Ο Αυστριακός επίτροπος είπε ότι η αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι σημαντική γιατί «ανοίγει τον δρόμο για μια πιθανή ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που μπλόκαρε η Ελλάδα επί 27 χρόνια λόγω της κόντρας για το όνομα. Ως εκ τούτου η συμφωνία αυτή είναι ένα ιστορικό βήμα και μια μοναδική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ να υλοποιήσει την ευρωατλαντική της προοπτική». Είναι όμως, σημαντική, λέει, και για έναν άλλο λόγο: «η υλοποίηση της συμφωνίας για το όνομα θα στείλει το σημαντικό μήνυμα ότι είναι εφικτή η συμφιλίωση στα δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις και σητν επίλυση της κόντρας ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο και να οδηγήσει σε τελική ανάλυση σε έναν σταθμό στην ενταξιακή διαδικασία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον: τα κράτη της ΕΕ έχουν την άποψη ότι μια ένταξη στην ΕΕ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων θα έχει νόημα μόνον εφόσον ΚΑΙ τα έξι μπορούν να ενταχθούν. Μια λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ φέρνει σαφώς πιο κοντά αυτό το σενάριο. Δεύτερον: υπάρχει στη Βαλκάνια ένα είδος θετικού ανταγωνισμού, μιας άμιλλας ποιος θα κάνει ταχύτερα βήματα προόδου. Επί μακρόν ηγούντο της κούρσας για την ένταξη η Σερβία και το Μαυροβούνιο, τώρα όμως μπορούν να το κάνουν και η Αλβανία και η “Μακεδονία”».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσαν οι δύο αυτές χώρες να μπουν πρώτες στην ΕΕ το 2025, είπε ότι η χρονολογία αυτή είναι ενδεικτική «αλλά αν εντατικοποιηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, είναι εντελώς ρεαλιστική. Θα πρέπει όμως πριν από την ένταξη να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις, καθώς δεν υπάρχει “παρακαμπτήριος δρόμος”. Ισχύει το: η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ