Καθυστερεί η εξειδίκευση των μέτρων - iefimerida.gr

Καθυστερεί η εξειδίκευση των μέτρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ένας χρόνος μηχανισμός στήριξης – Μία απόφαση : Με τίποτα πίσω». Με αυτό το σύνθημα 'γιόρτασε' χθες την επέτειο ενός χρόνου από την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης η κυβέρνηση, ενδύοντάς το με την ανάγκη να μην ξανακινδυνεύσει η χώρα από χρεοκοπία, πράγμα που η ίδια πιστεύει ότι θα επιτευχθεί μέσα από βαθιές αλλαγές ...υπέρ του πολίτη, όπως λέει.

Την ίδια στιγμή πάντως, ένα βήμα πίσω πήγε η προγραμματισμένη για σήμερα αποστολή του τελικού προσχεδίου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην ΕΕ. Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την Οικονομία κρίθηκε πως αφού «έρχεται η τρόικα και θα έχει την ευκαιρία να το δει εδώ», δεν χρειάζεται η άμεση αποστολή του στις Βρυξέλλες, ενώ νέο στοιχείο αποτελεί και η παραμονή των εκπροσώπων της τρόικας στην χώρα ως τις 16-17 Μαΐου που το Πρόγραμμα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στη πραγματικότητα, μελετώντας τις πρώτες ενδείξεις από τις διαθέσεις της τρόικας που φτάνει -το τεχνικό κλιμάκιο σήμερα και οι επικεφαλής στις 10 Μαΐου- στην Αθήνα, η κυβέρνηση 'φοβάται' το ενδεχόμενο επιστροφής του κειμένου ως έχει και 'αναγκαστικού' εμπλουτισμού του με περαιτέρω σκληρά, όσο και άμεσης εφαρμογής μέτρα. Έτσι, επιθυμεί να 'διορθώσει' πρώτα καθ' υπόδειξιν των 'τροϊκανών' τα 'μελανά σημεία' του Προγράμματος και κατόπιν να το αποστείλει στους εταίρους μας προς έγκριση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην χθεσινή σύσκεψη για την Οικονομία, συμμετείχε η 'ομάδα' του Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Μόνη 'παραφωνία' που έκανε τη σύνθεση να διαφέρει από εκείνη του 'πρωινού καφέ' προ μηνών, ήταν η παρουσία του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα. Με κυρίως ατζέντα το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του Μεσοπρόθεσμου, και τη ΔΕΗ να παραμένει νούμερο ένα εκκρεμότητά του, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η συνέχιση τέτοιων συσκέψεων με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, ώστε να επιλυθούν επιμέρους προβλήματα υπουργείων. Έγινε ακόμα αναλυτική συζήτηση για τον 'επικοινωνιακό χειρισμό' του θέματος, όσον αφορά στην παρουσίασή του, αλλά και τις απαντήσεις στον Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την αναγκαιότητά του και την τρόικα όσον αφορά στην επάρκειά του. Στην ουσία του, πάντως, το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά από εκείνο που παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές από τον πρωθυπουργό στις 15 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, οι διαφωνίες, αλλά και οι παραινέσεις υπουργών για σκληρότερη δουλειά, δίνουν και παίρνουν. «Να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο», συμβούλευσε τους συναδέλφους του ο Δημήτρης Ρέππας, που μιλώντας στα 'Νέα', υποστήριξε ότι χωρίς να ενοχοποιείται η προσωπική άποψη, «δεν είναι παραδεκτή η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, με προσωπικό κριτήριο». Ερωτηθείς για τυχόν ανασχηματισμό, παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πάντως με νόημα ότι «η καλύτερη στήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε είναι όταν εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε πως η απουσία μας από ένα κυβερνητικό σχήμα μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από την παρουσία μας σε αυτό...». Στον πρωθυπουργό παρέπεμψε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος που μιλώντας στο Ράδιο 9, τόνισε ότι ο ίδιος δεν λέει τις απόψεις του για να αλλάξει υπουργείο (φημολογείται ότι θα κληθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών) αλλά ενδιαφέρεται συνολικά και συλλογικά για την χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να μπει άμεσα τέλος και στη 'βλαπτική' συζήτηση περί αναδιάρθρωσης. Εμμέσως πάντως παραδέχθηκε κόπωση της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν υπάρχει διάθεση μείωσης των ρυθμών εργασίας. «Όποιος είναι κουρασμένος, μπορεί να πάει να ξεκουραστεί», είπε μιλώντας στον Flash η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας βελτίωση, μεγαλύτερη τόλμη και ταχύτητα στην κυβέρνηση, ενώ στην ...κοινωνία διέγνωσε την κόπωση ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στον ίδιο σταθμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ