ΕΥΑΘ: Εντός του 2019 η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού - iefimerida.gr

ΕΥΑΘ: Εντός του 2019 η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού

ΕΥΑΘ/Φωτογραφία: IntimeNews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την επισκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από την Αραβησσό, με τις πρώτες εργασίες να τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 2019 και με τον προϋπολογισμό του project να ανέρχεται στα 3,4 εκατ. ευρώ (δικαίωμα προαίρεσης ως και 1 εκατ. ευρώ).

Αυτό αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ).

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε πρόσφατα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, ο ανάδοχος του οποίου θα αναλάβει την ενίσχυση και επισκευή του τσιμεντένιου αγωγού, με στόχο να συντηρηθεί προληπτικά σε πλήρη λειτουργία, για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε το 1976.

Οι εργασίες επισκευής θα επικεντρωθούν αρχικά σε μήκος 800 μέτρων περίπου, στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, σε ένα τμήμα που σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ, Γ. Πενέλη, παρουσιάζει σημαντικές φθορές.

«Με την επισκευή του επίμαχου αγωγού της Αραβησσού επιχειρούμε να διευθετήσουμε ένα πρόβλημα που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις "έκρυβαν κάτω από το χαλί", ενώ οι αστοχίες του ήταν ήδη γνωστές εδώ και δυο δεκαετίες. Αμέσως μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που ταλαιπώρησε τόσο τους Θεσσαλονικείς, δρομολογήσαμε τρεις δράσεις για την πρωτοβάθμια, προληπτική συντήρησή του, τις οποίες και εντάξαμε στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας.

Η πρώτη, που υπολογίζουμε να ξεκινήσει το 2019, έχει επεμβατικό χαρακτήρα: αφορά στην τμηματική επισκευή του αγωγού σε σημεία που έχουν "δώσει" και στο παρελθόν ενδείξεις αστοχίας» επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γ.Ν. Κρεστενίτης.

Οι άλλες δύο δράσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συμπληρωματικές και αφορούν στην ανίχνευση διαρροών με τη βοήθεια δορυφόρου (radar) και στην εσωτερική τηλεπισκόπηση του αγωγού για διαρροές με την ακουστική μέθοδο.

'Οπως τόνισε ο κ. Κρεστενίτης «και οι τρεις παρεμβάσεις, θα γίνουν με τον αγωγό σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές. Οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με το μείζον έργο της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης -βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της διακήρυξης- θα δώσουν επιτέλους μεγάλη "ανάσα" στη Θεσσαλονίκη, διασφαλίζοντας τις σημερινές και μελλοντικές υδροδοτικές της ανάγκες».

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΥΑΘ υπογραμμίζει ότι ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Πενέλης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της ΕΥΑΘ Α.Ε., μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, επικαιροποίησε την αρχική του μελέτη (είχε εκπονηθεί στις αρχές του 2000), την οποία και υπέβαλε στην εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΥΑΘ ΑΓΩΔΟΣ διαγωνισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ