Πώς έχει στηθεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες -Οι λάθος επιλογές της κυβέρνησης έστρωσαν το χαλί στα funds

Περισσότερες από 125 εκατομμύρια μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank έχουν σορτάρει, δηλαδή πουλήσει «αέρα»-χωρίς να τις έχουν στην κατοχή τους, δεκάδες ξένα κερδοσκοπικά funds εκ των οποίων η Lansdowne, η Marshall Wace και η Oceanwood έχουν πραγματοποιήσει τις πιο επιθετικές πωλήσεις.

Ημέρες μόνο μετά την «καθαρή» έξοδο, που αποτέλεσε κεντρική κυβερνητική επιλογή, τα ξένα funds προχώρησαν σε αθρόες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα οι κερδοσκόποι έχουν πουλήσει «αέρα» πάνω από 50 εκατομμύρια μετοχές τραπεζών, ποντάροντας επιθετικά σε τραπεζικό αδιέξοδο και νέο εκτροχιασμό της χώρας.

Η κυβέρνηση, χωρίς να το συνειδητοποιήσει, έστρωσε το χαλί στους κερδοσκόπους. Υποτιμώντας την εύθραυστη κατάσταση των τραπεζών, αδιαφορώντας για το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και υποτιμώντας την διεθνή συγκυρία στην Ιταλία και την Τουρκία, επέμεινε στην καθαρή έξοδο, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Διαβάστε περισσότερα για το κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες στο economistas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τράπεζες μετοχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ