Σε απόγνωση η Καβάλα - Κλείνουν λόγω χρεών τα Λιπάσματα του Λαυρεντιάδη - iefimerida.gr

Σε απόγνωση η Καβάλα - Κλείνουν λόγω χρεών τα Λιπάσματα του Λαυρεντιάδη

Σε απόγνωση η Καβάλα - Κλείνουν λόγω χρεών τα Λιπάσματα του Λαυρεντιάδη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πάνδημο συλλαλητήριο προγραμματίζεται για σήμερα το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καβάλας με πρωτοβουλία του Δήμου σε μια προσπάθεια να σωθεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που ανήκει στον όμιλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Το πάλαι ποτέ μονοπώλιο που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα καθώς απασχολεί περίπου 1.200 άτομα -εκ των οποίων οι 500 σε σχέση μόνιμης εργασίας- βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση καθώς τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος Λαυρεντιάδη και οι ποινικές διώξεις σε βάρος του επιχειρηματία έχουν ουσιαστικά διαλύσει τη λειτουργία του εργοστασίου που τυπικά διοικείται από την κυρία Κατερίνα Λαυρεντιάδη.

Χθες, κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης όλων των τοπικών φορέων, εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, των βουλευτών και του Μητροπολίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Η Εβδόμη», ο σύλλογος εργαζομένων της ΒΦΛ εξέπεμψε «κραυγή αγωνίας», λέγοντας ότι οι πρώτες ύλες αρκούν για την παραγωγή λιπάσματος μόνο μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι κατ' επανάληψη επιδίωξαν να συναντηθούν με την πρόεδρο της ΒΦΛ, Κατερίνα Λαυρεντιάδη, προκειμένου να τους κάνει γνωστές τις προθέσεις της διοίκησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια θετική ανταπόκριση από την μεριά της. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ακόμα ότι αν σταματήσει η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου θα είναι σχεδόν αδύνατο να τεθεί σε επαναλειτουργία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στη ΒΦΛ, Γιώργος Τσιμενίδης, μιλώντας στους φορείς επισήμανε ότι πριν από τέσσερις μήνες που κινδύνεψε πάλι να κλείσει η βιομηχανία, καθώς η ΔΕΠΑ αποφάσισε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, έγινε ένα διακανονισμός με τον Ομιλο Λαυρεντιάδη και τη διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό η ιδιοκτησία της ΒΦΛ υποχρεούνταν να καταβάλει ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή. Ο συμβιβασμός δεν τηρήθηκε και πλέον τα αποθέματα φυσικού αερίου τελειώνουν με αποτέλεσμα να σταματήσει σύντομα η λειτουργία και της τελευταίας μονάδας παραγωγής αμμωνίας.

Εκτός από τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου η συντονιστική επιτροπή αγώνα με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων της Καβάλας αποφάσισε κάθοδο στην Αθήνα, ώστε να ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς, τους επικεφαλής των κομμάτων και την εργοδοσία προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου.

Επίσης, αποφάσισε να γίνει διερεύνηση της δυνατότητας είτε να διευθετηθούν τα χρέη της επιχείρησης, είτε να μετοχοποιηθούν, είτε να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης των υποχρεώσεων με συμψηφισμό των επιστροφών ΦΠΑ, είτε ακόμα να βελτιωθεί η ρευστότητα της επιχείρησης.

Σύμφωνα πάντως με τα τοπικά δημοσιεύματα η στάση των πολιτικών που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και οι λύσεις που πρότειναν εξαγρίωσαν τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ο κ. Τσιμενίδης σημείωσε: «Ας βρεθεί ένας πολιτικός που να είναι στο ύψος των περιστάσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ