Ο Στουμπ θέτει ξανά ζήτημα αποπομπής του Ορμπαν από το ΕΛΚ - iefimerida.gr

Ο Στουμπ θέτει ξανά ζήτημα αποπομπής του Ορμπαν από το ΕΛΚ

Ο Αλεξάντερ Στουμπ/ Φωτογραφία: AP- Virginia Mayo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλεξάντερ Στουμπ ήγειρε ξανά θέμα αποπομπής του Βίκτορ Ορμπάν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Αν ο Ορμπαν εναντιώνεται στις αξίες του ΕΛΚ, πρέπει να το εγκαταλείψει, είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Ο Στουμπ, που διεκδικεί το χρίσμα του ΕΛΚ για να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, τόνισε ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή έναντι της μισαλλοδοξίας. Ακόμη, αποκάλεσε απολύτως απαράδεκτους τους περιορισμούς που επιβάλλει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι αλλά και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας, κρίνοντας ότι η χώρα αυτή «παραβιάζει κατάφωρα» θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου της Βουδαπέστης στην ΕΕ.

Ωστόσο η ψηφοφορία αυτή προκάλεσε τη διαίρεση του ΕΛΚ. Ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Στουμπ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, τάχθηκε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα εναντίον της αποπομπής του Όρμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Βέμπερ.

Ο Βέμπερ και ο Στουμπ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι, όπου το ΕΛΚ θα διεξαγάγει το συνέδριό του. Εάν αυτή η πολιτική ομάδα διατηρήσει την πλειοψηφία της στο ευρωκοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, ο υποψήφιός της πιθανότητα θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του, ο Στουμπ τάχθηκε υπέρ της πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επαινώντας την ιδίως διότι συνέβαλε καθοριστικά στο κλείσιμο της συμφωνίας με την Τουρκία το 2016 που επέτρεψε να μειωθούν οι ροές από τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ/ DPA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλεξάντερ Στουμπ Βίκτορ Όρμπαν ΕΛΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ