Το αμφιλεγόμενο πόκερ του Αντώνη Σαμαρά με τις κάλπες - iefimerida.gr

Το αμφιλεγόμενο πόκερ του Αντώνη Σαμαρά με τις κάλπες

Αντώνης Σαμαράς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μείζον πολιτικό θέμα, αλλά -σύμφωνα τουλάχιστον με τους επικριτές του Αντώνη Σαμαρά- και σε ένα είδος αντιφατικής εμμονής εξελίσσεται η θέση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας πως αν δεν κερδίσει ο ίδιος την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς διατύπωσε πάλι αυτή τη θέση, μιλώντας το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, στο Mega. «Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα επιβληθούν από τα πράγματα επαναληπτικές εκλογές γιατί η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αδιαφορώντας για τη δυσμενή κριτική που προκαλεί αυτή του η αμετακίνητη θέση.

Την κριτική αυτή την ασκεί κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ, αλλά δείχνει να την ενισχύει σε σημαντικό βαθμό και η όποια κοινή λογική... επιβιώνει ακόμη στον πολιτικό στίβο. Ο κ. Σαμαράς προβάλει με ανελαστικότητα τη θέση ότι θα προκαλέσει νέες εκλογικές αναμετρήσεις έως ότου κερδίσει την αυτοδυναμία, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα η παραμικρή ένδειξη πως η επικείμενη μάχη θα τον φέρει καν σε «απόσταση αναπνοής» από τον στόχο αυτό.

Η κοινή λογική θα μπορούσε ίσως να αποδεχθεί την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση κατά την οποία ένα κόμμα απέχει λίγο από την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η Νέα Δημοκρατία όμως εκ των προτέρων... «στήνει» νέες κάλπες, δίχως καν να περιμένει να δει κατά πόσο η λαϊκή ετυμηγορία θα την φέρει κοντά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία – ενδεχόμενο που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, φαντάζει μάλλον απίθανο.

Οι αντιφάσεις είναι εδώ...

Με την τακτική αυτή, η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να γίνει ευάλωτη στην κατηγορία ότι εμφανίζεται πολλαπλώς αντιφατική. Ο κ. Σαμαράς ζητούσε επί μήνες να εκφραστεί η κοινωνία με προσφυγή στις κάλπες, αλλά τώρα δηλώνει εμμέσως... αδιάφορος για το τι θα αποφανθεί ο κόσμος στην επικείμενη αναμέτρηση. Δηλώνει ότι θέλει να γίνει οπωσδήποτε πρωθυπουργός «για να έχει λυμένα τα χέρια», ασχέτως της επιλογής που θα κάνουν οι πολίτες στις προσεχείς εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία μέχρι χθες κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι έθετε το λαό ενώπιον τεχνητών εκβιαστικών διλημμάτων, σήμερα εμφανίζεται αποφασισμένη να «εκμαιεύσει»... με το ζόρι κάποια λαϊκή συναίνεση στο όραμά της να κυβερνήσει αυτοδύναμη.

Δείχνει τόσο «τραβηγμένη» η εμμονή της Νέας Δημοκρατίας, ώστε η κοινή γνώμη ενδέχεται να την εκλάβει ως μπλόφα σε ένα παρακινδυνευμένο πολιτικό πόκερ. Ο κ. Σαμαράς ρυμουλκήθηκε στην υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, αδυνατώντας συν τοις άλλοις να «αντέξει» τις πιέσεις των Ευρωπαίων. Πόσο λογικό ηχεί το σενάριο να αδιαφορήσει τώρα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για τις -κατά πολύ ισχυρότερες, όπως αναμένονται – πιέσεις και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει όπως «ο διάολος το λιβάνι»;

Η δεύτερη παράμετρος που συνηγορεί στην εκδοχή της «μπλόφας» παραπέμπει σε ένα βασικό κανόνα της πολιτικής: Κόμμα εξουσίας που σημειώνει εκλογική επίδοση κατώτερη των διακηρυγμένων προσδοκιών του, σπανίως επιδιώκει νέες εκλογές. Το πιθανότερο είναι να υποστεί μεγαλύτερη φθορά, επειδή θα χάσει «ευκαιριακούς» ψηφοφόρους που θα έχει προσελκύσει την πρώτη φορά.

Κάπως έτσι, ο κ. Σαμαράς ίσως κάνει ακουσίως ένα επικοινωνιακό «δώρο» στο ΠΑΣΟΚ. Mπορεί η κοινή γνώμη να υποψιαστεί ότι το ΠΑΣΟΚ κρύβει το δικό του φόβο απέναντι στην προοπτική νέων εκλογών, επικαλούμενο τον κίνδυνο της «αστάθειας» και της «πρόκλησης εθνικών κινδύνων». Ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι αυθεντικό το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, ανεξαρτήτως των λόγων τους οποίους επικαλείται το κόμμα του κ. Βενιζέλου. Η ιδέα όμως ότι ο κ. Σαμαράς «μπλοφάρει» δηλώνοντας την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε πολλαπλές εκλογικές μάχες φαντάζει απείρως χειρότερη στα μάτια μιας κοινωνίας, η οποία είναι πλέον εξαιρετικά δύσπιστη απέναντι στα κόμματα που έκριναν τις τύχες της μέχρι σήμερα.

Ο «αφορισμός» στις δημοσκοπήσεις

Μιλώντας στην «Ανατροπή», ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αμφισβήτησε -για πρώτη φορά- τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αυτής της περιόδου. Η επιλογή του αυτή είναι λογική απόρροια της προσπάθειάς του να δείξει πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία, ή τουλάχιστον πολύ πιο κοντά απ' όσο προδίδουν οι δημοσκοπήσεις.

Όταν το ΠΑΣΟΚ «διασκεδάζει»τις εντυπώσεις που προκαλούν τα δικά του χαμηλά ποσοστά με την δημόσια διατύπωση της προσδοκίας πως τα πράγματα θα αλλάξουν λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες, ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί τους ίδιους τους συσχετισμούς που καταγράφονται σήμερα στις δημοσκοπήσεις. Αυτό ίσως συνιστά δεύτερο ακούσιο επικοινωνιακό «δώρο» προς το ΠΑΣΟΚ: Προκαλεί μια σύγκριση που εμφανίζει το δικό του κόμμα περισσότερο θορυβημένο, άρα και αγχωμένο, από το - επίσης «στριμωγμένο»- ΠΑΣΟΚ αυτής της περιόδου. Περισσότερο αγχωμένο ή λιγότερο ρεαλιστικό- ή αμφότερα...

Οι αντιφάσεις βεβαίως «ακολουθούν» και την περί δημοσκοπήσεων θεώρηση που κάνει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας: Ο κ. Σαμαράς δηλώνει εκ των προτέρων «νέος πρωθυπουργός», προφανώς επειδή εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν το κόμμα του ως πρώτο. Τις ίδιες όμως δημοσκοπήσεις ο κ. Σαμαράς τις «αφορίζει», επειδή δείχνουν ότι η αυτοδυναμία είναι όνειρο ... εαρινής νυκτός!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ