Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Β. Ελλάδας - iefimerida.gr

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Β. Ελλάδας

Τσίπρας-Νετανιάχου/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θεσμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο.

Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των 4 μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους, πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούν να συζητούν εποικοδομητικά, τόσο στις συναντήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο Ισραήλ όσο και τώρα με αφορμή τη Τετραμερή Σύνοδο σε μια άλλη χώρα των Βαλκανίων.

Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε, τα Βαλκάνια έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία και ειδικότερα για το μεγάλο πρότζεκτ του Eastmed για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σημαντική η ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου.

Επισήμανε δε, τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Β. Ελλάδας

«Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, υπογράμμισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Έργο υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB

Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη τη δυνατότητα «ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ