Μακρόν: «Η Ευρώπη απειλείται με διαμελισμό από την εθνικιστική λέπρα» - iefimerida.gr

Μακρόν: «Η Ευρώπη απειλείται με διαμελισμό από την εθνικιστική λέπρα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κίνδυνο από την άνοδο του λαϊκισμού υπογράμμισε με τα πιο μελανά χρώματα ο Εμανουέλ Μακρόν καλώντας την Ευρώπη να αντισταθεί σε πολιτικά ρεύματα σαν κι εκείνα που κυριάρχησαν την περίοδο του Μεσοπολέμου.

«Σε μια Ευρώπη διχασμένη από τους φόβους, την άνοδο του εθνικισμού και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε να αναφύονται εκ νέου, σχεδόν μεθοδικά, όλα εκείνα που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή ζωή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως την κρίση του 1929», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ouest France ενόψει της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Γερμανίας και των συμμαχικών δυνάμεων το 1918 στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα οργανώσει στο Παρίσι ειδικές εκδηλώσεις με διεθνείς προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέντευξή του ο Μακρόν προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες αποδυνάμωσης της Ευρώπης εκ των έσω έρχονται ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με έξωθεν απειλές. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο: τον διαμελισμό της μέσω της εθνικιστικής λέπρας και των ισχυρών πιέσεων από εξωτερικές δυνάμεις, προκειμένου να απολέσει την κυριαρχία της», επεσήμανε.

Αυτή η απώλεια κυριαρχίας, επεσήμανε, μπορεί να συμβεί αν η ασφάλεια της Ευρώπης «εξαρτάται από τις αμερικανικές επιλογές και αλλαγές, από την αυξανόμενη παρουσία στην Κίνα σημαντικών υποδομών, από μια Ρωσία που μπαίνει ενίοτε στον πειρασμό της χειραγώγησης καθώς και από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και αγορές, που μερικές φορές υπερβαίνουν τον έλεγχο των κρατών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ