«Ή τις συντάξεις ή το πακέτο παροχών της ΔΕΘ» το μήνυμα της ΕΕ στην Αθήνα - iefimerida.gr

«Ή τις συντάξεις ή το πακέτο παροχών της ΔΕΘ» το μήνυμα της ΕΕ στην Αθήνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Υπάρχει απόκλιση, αλλά ως το τέλος της διαπραγμάτευσης θα έχει καλυφθεί», υποστηρίζουν με βεβαιότητα κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι στο τέλος θα προκύψει ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις το 2019!

Το ενδιαφέρον είναι κατ’ αρχάς ότι έστω ανεπισήμως επιβεβαιώνεται η διαφορά μεταξύ Αθήνας- Ευρωπαίων, ως προς το πλεόνασμα του 2019. Αυτή η διαφορά κατά την ελληνική πλευρά είναι κάτι λιγότερο από 0,2%, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο ανέφεραν μετά από το Euroworking Group ότι η διαφορά είναι περίπου 300- 400 εκατ. ευρώ, άρα επί της ουσίας η εικόνα που δίνουν, πλέον και οι δύο πλευρές λίγο ως πολύ είναι η ίδια. Από εδώ και πέρα ξεκινάνε, όμως, τα δύσκολα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι όσο συνεχίζεται η συζήτηση και ανταλλάσσονται στοιχεία, αυτή η διαφορά- που ξεκίνησε περίπου στα 1,2 δις ευρώ- όχι μόνο θα σβήσει, αλλά θα αποδειχθεί ότι οι υπολογισμοί του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ήταν συντηρητικοί! Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζονται επί του παρόντος στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, αφού ακόμα και τα τελευταία στοιχεία που αλίευσαν από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού δεν άλλαξαν την εκτίμηση ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες εσόδων, που δείχνουν σημάδια κόπωσης. Μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα; Μόνο αν τα στοιχεία του Οκτωβρίου και τα πρώτα σημάδια του Νοεμβρίου είναι εντυπωσιακά βελτιωμένα.

Το επόμενο στάδιο είναι ακόμα πιο περίπλοκο. Η ελληνική πλευρά βασισμένη στις δικές της μετρήσεις και στη βεβαιότητα ότι το «περίσσευμα» του 2019 θα αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο, ετοιμάζει τις διατάξεις για την εφαρμογή όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Θα κατατεθούν πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για τον δημοσιονομικό χώρο; Από την κυβέρνηση απαντάνε πως ναι και συνεχίζουν τη νομοτεχνική επεξεργασία, προκειμένου να ξεκινήσει το μπαράζ από την επόμενη εβδομάδα.

Από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο δεν σχολιάζουν τις κινήσεις στην Αθήνα, ωστόσο με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, επισήμως κι ανεπισήμως, σημειώνουν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 δεν χωράει όλο το «πακέτο», δηλαδή και τις συντάξεις και τις εξαγγελίες. Πιθανότατα ο Ε. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει επί του θέματος τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το ιταλικό ζήτημα.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι το πρώτο «πακέτο» που θα έρθει στη Βουλή, θα αφορά στα αναδρομικά ένστολων, πανεπιστημιακών, δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ. Οι διατάξεις θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα, αν και αρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα βρίσκονται στη Βουλή από την 1η Νοεμβρίου, καθώς δεν σχετίζονται με τις διαβουλεύσεις για το πλεόνασμα του 2019, μιας που το κόστος των 800 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνει το φετινό Προϋπολογισμό.

Αντιθέτως, οι λεπτομέρειες για το όποιο κοινωνικό μέρισμα και τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το Δεκέμβριο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την υπέρβαση του στόχου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ