Ο Μίμης Δομάζος στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των Γηπέδων», στο Cοsmote [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο Μίμης Δομάζος στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των Γηπέδων», στο Cοsmote [βίντεο]

Ο Μίμης Δομάζος στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των Γηπέδων»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρεμιέρα κάνει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των Γηπέδων» σε παραγωγή COSMOTE TV, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη.

Τα 12 ωριαία επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους 12 σπουδαίους Έλληνες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη, και παρουσιάζουν, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, σημαντικές στιγμές της ζωής και της πορείας τους στους συλλόγους που «υπηρέτησαν». Κάθε επεισόδιο πλαισιώνεται μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώτα Νέγκα κ.α, που ερμηνεύουν ένα τραγούδι με αναφορά στον εκάστοτε παίκτη. Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 18.00.

Ο Μίμης Δομάζος στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των Γηπέδων», στο Cοsmote [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς είναι αφιερωμένο στον Μίμη Δομάζο, τον «Στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποκαλύπτονται «άγνωστες» πτυχές της πορείας του από τις αλάνες των Αμπελοκήπων όπου μεγάλωσε, το γήπεδο της Λεωφόρου όπου μεγαλούργησε ως παίκτης του Παναθηναϊκού, μέχρι τη δουλειά του σήμερα ως εκπαιδευτής. Ο Μίμης Δομάζος ήταν 50 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, ενώ κορυφαία στιγμή της καριέρας του υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα εκείνης της εποχής, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.

Στο πρόγραμμα της εβδομάδας, ξεχωρίζει και η νέα σειρά συμπαραγωγής COSMOTE TV «Τα Ελληνικά γράμματα μετά την Άλωση», για τα θέματα εκπαίδευσης και πνευματικής δημιουργίας από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Η σειρά, που προβάλλεται στα πλαίσια του ομώνυμου μηνιαίου αφιερώματος, ξεκινά με το επεισόδιο «Τα χρόνια πριν και μετά την Άλωση» (Κυριακή 4/11, 21.00).

Τέλος, η εκπομπή «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», σε παραγωγή COSMOTE TV, με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα για να αναδείξει μέσα από τρίλεπτα επεισόδια τις καταβολές και τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, να εξηγήσει και να σχολιάσει λέξεις, γλωσσικές δυσκολίες, γραμματικά, συντακτικά, σημασιολογικά και ορθογραφικά λάθη, με σκοπό την ορθότερη και πιο ποιοτική χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου. Τα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα» προβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50.

Η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»

Στον Ψυχρό πόλεμο και τη συμμετοχή των Ελλήνων στον πόλεμο της Κορέας από το 1950 ως το 1955, «ρίχνει φως» την ερχόμενη εβδομάδα η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 5/11, 21.00).

Η εκπομπή καταγράφει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες βετεράνων που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή και παρουσιάζει την πρώτη ένοπλη σύρραξη του Ψυχρού Πολέμου, που σημειώθηκε το 1950 στην Κορέα με συνέπεια τη διάσπαση της κορεατικής χερσονήσου στα δύο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται μέσα από την έρευνα και στην απόφαση του τότε πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου για δημιουργία εκστρατευτικού σώματος με περισσότερους από 10.000 Έλληνες να μεταβαίνουν στη μέχρι τότε άγνωστη για πολλούς χώρα.

Παράλληλα, ιστορικοί και βετεράνοι στρατιώτες καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες στον Χρίστο Βασιλόπουλο για την ελληνική συμμετοχή στον Πόλεμο της Κορέας και την ιδεολογική σύγκρουση που μετέτρεψε έναν εμφύλιο πόλεμο σε παγκόσμια σύρραξη.

Στο πλαίσιο της εκπομπής μιλούν οι: Γιώργος Καζαμίας, Καθηγητής ιστορίας, Θεοδόσιος Καρβουναράκης, Καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, Ηλίας Μαγκλίνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Πρωινή Γαλήνη» με θέμα τον πόλεμο της Κορέας, Αλέξανδρος Τσανγκ, Κορεάτης που γεννήθηκε στη Βόρεια Κορέα και πολέμησε μαζί με το ελληνικό Τάγμα, Μίνμο Τσονγκ, Ιστορικός Ερευνητής, Δημήτριος Ματσούκας, αδερφός πεσόντα και γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας, καθώς και οι βετεράνοι: Στυλιανός Δράκος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας, Νίκος Φίλης, Γιάννης Γιαννόπουλος, Σπύρος Βάϊος, Αντώνης Τσαμπαδιάς, Αριστοφάνης Ανδρουλάκης, Ελευθέριος Τσικανδηλάκης Εμμανουήλ Πιτσουλάκης, Εμμανουήλ Ιερωνυμάκης, Χαράλαμπος Θεοδωράκης, Ακριβός Τσολάκης.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μίμης Δομάζος COSMOTE
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ