Ο Ερντογάν στην Κίνα για αμυντικά και επιχειρηματικά deals - iefimerida.gr

Ο Ερντογάν στην Κίνα για αμυντικά και επιχειρηματικά deals

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην Κίνα προκειμένου να συνάψει αμυντικές και επιχειρηματικές συμφωνίες.

Πριν καν φτάσει στο Πεκίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός προκάλεσε τον εκνευρισμό της πολιτικής ηγεσίας, καθώς επισκέφθηκε τη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ όπου κατοικούν οι περίπου εννέα εκατομμύρια Ουιγούροι της Κίνας, μουσουλμάνοι, εθνικά συγγενείς με τους Τούρκους.

Με μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στη δυτική επαρχία της Κίνας, όπου έχουν επανειλημμένα εξεγερθεί οι τουρκόφωνοι Ουιγούροι, ξεκίνησε την περιοδεία του στη μεγάλη ασιατική χώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφθασε χθες στο Πεκίνο.

Η περιοχή τα τελευταία χρόνια θυμίζει καζάνι που βράζει καθώς οι συγκρούσεις των Ουιγούρων με την πλειονότητα των Κινέζων Χαν, είναι συχνές. Μάλιστα το 2009, ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «μια μορφή γενοκτο νίας» ενώ είχε ζητήσει μάλιστα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το θέμα της βίας στην περι οχή και είχε δηλώσει ότι θα καλωσόριζε μια επίσκεψη στην Τουρκία από την εξόριστη πολιτική ηγέτιδα των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ.

Τώρα ο Ερντογάν κάλεσε τους «ομοφύλους» του Ουιγούρους να επιδιώξουν την ενσωμάτωση μέσω της ανάπτυξης, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν την επίσκεψη στο Ουρουμκί παρά μόνο μετά την άφιξη του Ερντογάν στο Πεκίνο, χωρίς όμως να κάνουν γνωστές λεπτομέρειες ούτε να δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες.

Ωστόσο το κλίμα που και οι δύο πλευρές προσπαθούν να καλλιεργήσουν είναι αυτό της αγαστής συνεργασίας. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κίνα εδώ και 27 χρόνια.

Μάλιστα το γεγονός ότι μαζί με τον κ. Ερντογάν καταφθάνουν και 300 επιχειρηματίες δείχνει τη διάθεση των δύο πλευρών να ενισχύσουν την μεταξύ τους συνεργασία.

Η μετάβαση του Τούρκου πρωθυπουργού έρχεται ως συνέχεια της τελευταίας επίσκεψης του Κινέζου αντιπροέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε μεταβεί στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών εμπορικές συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η νέα συνεργασία αφορά πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τράπεζες, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες.

Χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χου Τζιντάο. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι η προοπτική ανάθεσης του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στη Σινώπη στους Κινέζους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ