Ναρκωτικά, επιθέσεις και τρόμος -Αυτοψία του iefimerida στο άβατο των πανεπιστημίων [εικόνες]

Τα πανεπιστήμια εδώ και καιρό εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και καθηγητών.

Ναρκωτικά, επιθέσεις, λαθραίες αγοραπωλησίες και άβατο για φοιτητές και καθηγητές είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Το iefimerida.gr βρέθηκε σε Πάντειο, Νομική και Πολυτεχνείο και κατέγραψε αυτό που όλοι γνωρίζουν, αλλά η πολιτεία αρνείται να δει και να βάλει τέλος.

Εισβολή κουκουλοφόρων στο Πάντειο

Τρίτη 30 Οκτωβρίου. Ώρα 12 το μεσημέρι. Κουκουλοφόροι εισβάλλουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με γκλοπ και καδρόνια και επιτίθενται σε φοιτητές και μέλη φοιτητικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και της ΚΝΕ, όπως βλέπετε στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το iefimerida.gr. «Εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ», φέρονται να λένε.

Ναρκωτικά και χρήστες στη Νομική

Έξω από τη Νομική, στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, γίνεται εκτεταμένη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούν διακριτικά το αλισβερίσι του θανάτου από την οδό Ακαδημίας.

Νεαροί φοιτητές πριν μπουν στο κτίριο της Νομικής έρχονται αντιμέτωποι με τους εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και με τους τοξικομανείς, οι οποίοι ετοιμάζουν τη δόση τους και στη συνέχεια τρυπούν το σώμα τους σε κοινή θέα.

Λαθραία τσιγάρα στην οδό Στουρνάρη

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, στην οδό Στουρνάρη, αλλοδαποί πωλούν λαθραία τσιγάρα προς 15 ευρώ την κούτα ή προς ένα ευρώ και 70 λεπτά το πακέτο. Τις κούτες με τα τσιγάρα τις κρύβουν μέσα στο κτίριο ή σε «καβάντζες» στα Εξάρχεια.

Η περιοχή θεωρείται άβατο για την αστυνομία και οι παράνομοι πωλητές αισθάνονται ασφαλείς.

ΑΣΟΕΕ: Ναρκωτικά και εμπόριο «μαϊμού» προϊόντων

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ίδια εικόνα. Εμπόριο και χρήση ναρκωτικών στους κάθετους δρόμους και εμπόριο παραποιημένων «μαϊμού» προϊόντων στην είσοδο της σχολής. Και εδώ οι πωλητές χρησιμοπούν τους χώρους του πανεπιστημίου για να κρύβουν τα προϊόντα τους, όπως και φρεάτια που υπάρχουν στο πεζοδρόμιο. Όταν πηγαίνουν για έλεγχο οι αστυνομικοί, είτε δέχονται επιθέσεις από κουκουλοφόρους, είτε οι αλλοδαποί πωλητές μπαίνουν μέσα στη σχολή.

SOS από την ΠΟΣΔΕΠ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού με αφορμή και την παρουσία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια.

Σε απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι είχε διαφωνήσει με την επανανομοθέτηση του ασύλου στα ΑΕΙ από την κυβέρνηση.

«Η νομοθέτηση, με τον τρόπο που έγινε, του πανεπιστημιακού ασύλου δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στα Πανεπιστήμια.
Τα φαινόμενα ανομίας που βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες μέρες, οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της, να εφαρμόσουν το νόμο» αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

«Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε συλλογικότητα θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους, ούτε κοινόχρηστος χώρος όπου, στο όνομα του ασύλου, όποιος θέλει θα επιβάλλει με τη βία και την αυθαιρεσία την παρουσία του και τις απόψεις του και θα βρίσκει άσυλο και προστασία από τον νόμο για τις παράνομες πράξεις του» τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ.

«Απαιτούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκτελέσει το συντομότερο το καθήκον της, τα δε συντεταγμένα και θεσμοθετημένα όργανα και οι θεσμοί της να ενεργήσουν αποτελεσματικά, προστατεύοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα από έκνομες ενέργειες και τον πανεπιστημιακό όρο από εισβολείς» δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ.

Παράλληλα καλεί όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα όργανά της να συνεχίσουν ενωμένοι να αντιδρούν θαρραλέα και αποφασιστικά εναντίον κάθε παρεκτροπής και παραβίασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή της ελευθερίας στη διδασκαλία, στην επιστήμη και στην έρευνα.
Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών προστατεύεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό από το ίδιο το Σύνταγμα, ενώ η ιστορική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου διαστρεβλώνεται και χρησιμοποιείται εναντίον των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ναρκωτικά πανεπιστήμια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ