Βορειοκορεάτισσες εξομολογούνται πώς τις βίαζαν καθημερινά αξιωματούχοι της χώρας [εικόνες] - iefimerida.gr

Βορειοκορεάτισσες εξομολογούνται πώς τις βίαζαν καθημερινά αξιωματούχοι της χώρας [εικόνες]

Γυναίκες στη Βόρεια Κορέα /Φωτογραφία Αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύματα σεξουαλικής βίας από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αστυνομικούς, ανακριτές, εισαγγελείς και στρατιώτες πέφτουν συχνά γυναίκες στη Βόρεια Κορέα, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Human Rights Watch.

Πάνω από 50 Βορειοκορεάτισες που αυτομόλησαν στη Δύση περιέγραψαν στην μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιστατικά βιασμών και άλλων μορφών σεξουαλικής κακοποίησης

Όσες συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Κίνα, ή τις επέστρεψε το Πεκίνο στην Πιονγιάνγκ, αντιμετωπίζουν σκληρές τιμωρίες, όπως βασανιστήρια, φυλάκιση και σεξουαλική βία, αναφέρει η 86σελιδη έκθεση.

«Κάθε νύχτα κάποια γυναίκα αναγκαζόταν να πηγαίνει μ’ έναν φρουρό που την βίαζε», είπε ένα 30χρονο θύμα, πρώην κρατούμενη σε κέντρο κράτησης στα σύνορα.

«Κάθε νύχτα ένας φρουρός ερχόταν στο κελί, εγώ στεκόμουν σιωπηλή, κάνοντας πώς δεν τον έβλεπα με την ελπίδα να μη διαλέξει εμένα», πρόσθεσε.

54 γυναίκες που διέφυγαν από τη Β. Κορέα από το 2011, τη χρονιά που ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησαν στη HRW.

Άλλες γυναίκες που εισάγουν λαθραία προϊόντα από την Κίνα για να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά, αναγκάζονται να δωροδοκήσουν ή να προσφέρουν το κορμί τους σε αξιωματούχους, επισημαίνει το πόρισμα της Human Rights Watch.

Μία πρώην έμπορος υφασμάτων είπε ότι την μεταχειρίζονταν σαν «παιχνίδι του σεξ».

«Όποτε τους έκανε κέφι, φύλακες ή αστυνομικοί μου ζητούσαν να τους ακολουθήσω σ’ ένα άδειο δωμάτιο... Συμβαίνει τόσο συχνά που κανείς δεν το θεωρεί σημαντικό [στη χώρα]. Αλλά είμαστε άνθρωποι...Μερικές φορές ξυπνούμε τη νύχτα και βάζουμε τα κλάματα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε γιατί...», είπε η Γουνγκ Χι.

 Η Λη Σο Γιον, που υπηρέτησε στο στρατό της Β. Κορέας πριν διαφύγει στη Δύση το 2008, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ ότι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συχνά θώπευαν τις στρατιωτίνες στους γοφούς και τα στήθη τους, ή έβαζαν τα χέρια τους κάτω από τις στολές τους όταν περνούσαν μπροστά τους. Τα βλέπαμε συχνά αυτά, αλλά νομίζαμε ότι απλώς τα θύματα είχαν την εύνοια των προϊσταμένων μας» (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ορισμένες από τις γυναίκες που μίλησε στην ΜΚΟ, είπαν ότι συχνά τα θύματα βιασμών αποπέμπονται από το Πανεπιστήμιο, ή τις δέρνουν και τις εγκαταλείπουν οι άνδρες τους επειδή θεωρούν ότι ντρόπιασαν την οικογένειά τους.

«Η σεξουαλική βία στη Βόρεια Κορέα είναι κοινό μυστικό, που γίνεται ανεκτό από το καθεστώς. Οι Βορειοκορεάτισσες θα έλεγαν κι αυτές “Me Too” αν πίστευαν ότι υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν, αλλά η δικτατορία του Κιμ Γιονγκ Ουν τους κλείνει τα στόματα», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της HRW, Κένεθ Ροθ.

New @HRW video: “Offering your body to a police officer is so common, there’s nothing else you can do.”

In #NorthKorea, men with power sexually harass, rape and assault women, taking advantage of the climate of fear. pic.twitter.com/un9QtCcUSB

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας για την εξουδετέρωση της βορειοκορεατικής πυρηνικής και πυραυλικής απειλής από Ουάσιγκτον και Σεούλ, που απέφυγαν προσεκτικά την μετωπική σύγκρουση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα «γνήσια ανθρώπινα δικαιώματα» και απορρίπτει τη διεθνή κατακραυγή ως εκστρατεία κατασυκοφάντησης του «ιερού σοσιαλιστικού συστήματός» της.

Σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε, ωστόσο, σε επιτροπή του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων, μόλις πέντε άτομα καταδικάστηκαν για βιασμό το 2015 στη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ