Οι Αργεντίνοι θέλουν τα Φώκλαντ και οι Βρετανοί... τα λεφτά τους πίσω - iefimerida.gr

Οι Αργεντίνοι θέλουν τα Φώκλαντ και οι Βρετανοί... τα λεφτά τους πίσω

«Δώστε μας πίσω τα 45.000.000 που σας δανείσαμε πριν τον πόλεμο»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τριάντα χρόνια μετά τον πόλεμο στο αρχιπέλαγος του Ατλαντικού η κυβέρνηση Κάμερον απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων που είχε δώσει η Βρετανία στην Αργεντινή το 1979.

Λίγες μέρες μετά το διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού για την επέτειο από την έναρξη των εχθροπραξιών στα Νησιά Φώκλαντ (βρίσκονται 460 χιλιόμετρα ανατολικά της Αργεντινής), η κυβέρνηση θέτει θέμα αναθεώρησης παλιότερης απόφασης για χάρισμα των χρεών στους Αργεντινούς.

Υποστηρίζει ότι οι 45.000.000 λίρες είχαν δανειστεί στην Αργεντινή προκειμένου να γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη στη χώρα αλλά τελικά διοχετεύτηκαν στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε τρία χρόνια αργότερα στον πόλεμο με τους Βρετανούς.

«Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να επιτρέψει απόσβεση των χρεών. Εάν η Αργεντινή απαιτήσει επιπλέον κούρεμα του χρέους, από αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί» επισήμανε χαρακτηριστικά σήμερα μέλος του κοινοβουλίου.

Η αντίδραση αυτή έρχεται μία βδομάδα μετά τον αιχμηρό λόγο της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, στον οποίο ζήτησε έναρξη συνομιλιών με τους Βρετανούς για την κυριαρχία των νησιών. Ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε ότι τα Φώκλαντ θα παραμείνουν κυριαρχικό έδαφος του βρετανικού στέμματος όσο θα κατοικούν εκεί 3000 πολίτες του...

Αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης ήταν άγριες συμπλοκές έξω από την βρετανική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες όπου κουκουλοφόροι έκαψαν τη σημαία της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ