Εκτός μάχης το 60% των ολοκαίνουργιων πάντσερ, μαχητικών και ελικοπτέρων του γερμανικού στρατού - iefimerida.gr

Εκτός μάχης το 60% των ολοκαίνουργιων πάντσερ, μαχητικών και ελικοπτέρων του γερμανικού στρατού

Άρμα μάχης Puma του γερμανικού στρατού (Φωτογραφία: Wikimedia Commons)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκ έχει προκαλέσει στη γερμανική κοινή γνώμη η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ότι τα περισσότερα από τα άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που παραδόθηκαν πέρυσι στο στρατό δεν είναι επιχειρησιακά!

Οι κατασκευαστές παρέδωσαν συνολικά 97 κομμάτια εκ των οποίων μόνον τα 38 ήταν έτοιμα προς χρήση.

Απαντώντας σε επερώτηση του Αριστερού κόμματος Die Linke o υφυπουργός Πέτερ Τάουμπερ, που ήταν μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι τα άρματα μάχης, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά «μπορούν να βελτιωθούν».

Η παραδοχή του υπουργείου Άμυνας συμπίπτει με την συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία και έρχεται μετά τις εκκλήσεις για βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας από αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την Τάουμπερ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις επιδιώκουν να έχουν ανά πάσα στιγμή έτοιμα προς χρήση το 70% των οπλικών τους συστημάτων, αλλά πέρυσι μόνον το 39% των ολοκαίνουριων αυτών συστημάτων ήταν έτοιμα προς χρήση.

«Η πολεμική βιομηχανία πρέπει να εκπληρώσει το συντομότερο δυνατό τις συμφωνίες», είπε.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση των μεταγωγικών A400M και των αρμάτων μάχης Puma, που παραδόθηκαν από γερμανικό κονσόρτσιουμ των βιομηχανιών Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rhein Metall Defence από το 2010.

Από τα 71 Puma που παραδόθηκαν πέρυσι μόνον τα 27 ήταν επιχειρησιακά, από τα οκτώ Α400Μ τα μισά, από τα επτά μαχητικά ελικόπτερα Tiger Mόνον τα δύο, από τα επτά μεταγωγικά ελικόπτερα NH90 μόνον τα τέσσερα και από τα τέσσερα νέα Eurofighter μόνον ένα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ