Γιατί οι υπάλληλοι των καταστημάτων Victoria’s Secret επιτρέπουν στους κλέφτες να παίρνουν ό,τι θέλουν - iefimerida.gr

Γιατί οι υπάλληλοι των καταστημάτων Victoria’s Secret επιτρέπουν στους κλέφτες να παίρνουν ό,τι θέλουν

Κατάστημα της Victoria's Secret. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μανία έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες οι κλοπές εσωρούχων από τα καταστήματα Victoria’s Secret, με δεκάδες ιστορίες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Το τελευταίο διάστημα εουν αυξηθεί οι κλοπές σε καταστήματα Victoria's Secret με τους υπαλλήλους να κινδυνεύουν με απόλυση αν αναφέρουν τα περιστατικά.

Το Associated Press την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως οι υπάλληλοι σε ένα κατάστημα Victoria’s Secret στο Νιου Χαμσάιρ δήλωσαν στην αστυνομία ότι εκλάπησαν «εσώρουχα αξίας 6.514 δολαρίων».

Και μια άλλη είδηση, λίγες ημέρες νωρίτερα ανέφερε πως «έκαναν φτερά ρούχα αξίας 4.400 δολαρίων από το κατάστημα εσωρούχων στο Μαρφρίσμπορο».


Μερικοί υπάλληλοι δήλωσαν πως η κλοπή είναι τόσο συνηθισμένη σε κάποια καταστήματα Victoria’s Secret που δεν τους προκαλεί πλέον έκπληξη.

Μοντέλα της Victoria's Secret ποζάρουν στην είσοδο ενός καταστήματος
Οι υπάλληλοι βλέπουν αλλά δεν μπορούν να αντιδράσουν στην κλοπή

«Είναι πλέον φυσιολογικό, είναι γελοίο» ανέφερε μία υπάλληλος που εργάζεται στο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας εσωρούχων στη Φλόριντα, στο Business Insider, προσθέτοντας πως είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Όταν έπιασα δουλειά εκεί, έλεγα ‘Θεέ μου, αυτό είναι τρελό’. Και τώρα λέω ‘Ω, εντάξει, είναι Δευτέρα’» είπε και πρόσθεσε ότι παρά την συχνότητα του φαινομένου, δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Victoria’s Secret έχει μια αυστηρή πολιτική όπου οι υπάλληλοι έχουν εντολή να μην κατηγορούν, να μην προσεγγίζουν, να μην συζητούν αλλά και ούτε να δείχνουν με οποιονδήποτε τρόπο, τους κλέφτες.

Αυτοί που το κάνουν, κινδυνεύουν με απόλυση, ανέφεραν πέντε υπάλληλοι της εταιρείας.

Οι υπάλληλοι που κυνηγούν τους κλέφτες μπορούν να απολυθούν
Ένας εκπρόσωπος της Victoria’s Secret επιβεβαίωσε στο Business Insider πως οι βοηθοί πωλήσεων έχουν εντολή να μην προσεγγίζουν άμεσα τους κλέφτες. Οι εργαζόμενοι καλούνται να είναι παρατηρητικοί και να προειδοποιούν την ομάδα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, μια μονάδα ασφαλείας που συνεργάζεται με την αστυνομία για την επιβολή ποινών.


Οι πωλητές πρέπει να σημειώνουν την ώρα και το σημείο της κλοπής και να την αναφέρουν στον διαχειριστή τους, που αυτός με την σειρά του μπορεί να ειδοποιήσει την ομάδα προστασίας περιουσιακών στοιχείων.

«Ανεξάρτητα από το πόσα προϊόντα παίρνουν ή το πόσοι υπάρχουν, θα απολυθούμε αν δεν ακολουθήσουμε την πολιτική αυτή» δήλωσε η Ανίτσια Γκαλίντο, μια πρώην υπάλληλος.

Και συνέχισε: «Έχουμε πελάτες που έρχονται κάθε εβδομάδα και κυριολεκτικά μας λένε κατάμουτρα ‘Θα κλέβω από εδώ συνέχεια’. Είχα πελάτες που με κοίταζαν όταν είδα να αρπάζουν 10 αρώματα αξίας 68 δολαρίων το καθένα στις τσάντες τους και ο διευθυντής μου, να μου λέει: ‘Πρέπει να τους αφήσουμε και ας ελπίσουμε να τα βάλουν στη θέση τους’».

Η Γκαλίντο λέει ότι απολύθηκε τον περασμένο μήνα, αφού εργαζόταν για την εταιρεία για 3 χρόνια, γιατί παραβίασε την πολιτική παρακολούθησης του καταστήματος και πήγε για δουλειά λίγα λεπτά αργότερα από την βάρδια της σε αρκετές περιπτώσεις. Ωστόσο, υποστήριξε πως απολύθηκε άδικα, λέγοντας πως της είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι είχε μια περίοδο χάριτος 6 λεπτών για αργοπορημένη άφιξη και δεν της ανέφεραν τίποτα κάθε φορά που αργούσε ούτε την προειδοποίησαν προτού την απολύσουν.

Το φυλετικό προφίλ αποτελεί μια ανησυχία
Αποδεικνύεται πως η Victoria’s Secret έχει μια κοινή προσέγγιση για τους κλέφτες με άλλα καταστήματα των ΗΠΑ, που έχουν πολιτικές σχεδιασμένες όχι μόνο για να προστατεύσουν την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και να αποτρέψουν καταστάσεις όπου ο πελάτης μπορεί να κατηγορηθεί ψευδώς για κλοπή.


Η Γκαλίντο είπε ότι μερικές φορές κάποιοι μπαίνουν στο κατάστημα, κλέβουν αντικείμενα και μετά πηγαίνουν στο αρμόδιο τμήμα και ζητούν επιστροφή χρημάτων. «Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις ή να κατηγορήσουμε κάποιον, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε την επιστροφή στην χαμηλότερη τιμή πώλησης σε μια δωροκάρτα» είπε. «Υπήρχαν περιπτώσεις όπου κάποιοι θεωρήθηκαν κλέφτες αλλά τελικά δεν ήταν. Αυτό οδήγησε σε πολλούς να μιλήσουν για φυλετική διάκριση». Σύμφωνα με την ίδια, οι διευθυντές τους, τους λένε «να πιστεύουν πως έχουν καλή πρόθεση και απλώς να εξυπηρετούν τους πελάτες».

Σε αύξηση το οργανωμένο έγκλημα στο λιανικό εμπόριο
Ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν επιβάλει αυστηρότερα τις πολιτικές αυτές, καθώς οι κλέφτες έχουν γίνει πιο επιθετικοί, λένε οι ειδικοί.

«Δεν μιλάμε για τον έναν κλέφτη που μπορεί να μπει στο κατάστημα και να κλέψει κάτι που να θεωρεί προσωπική ανάγκη» δήλωσε ο Ρόμπερτ Μοράκα, αντιπρόεδρος της πρόληψης των απωλειών της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου NRF.

Ο Μοράκα, που είναι υπεύθυνος για την διεύθυνση του τμήματος έρευνας και πρωτοβουλιών για την πρόληψη των απωλειών της NRF, περιέγραψε το οργανωμένο έγκλημα λιανικής ως μια νέα τάση που επηρεάζει τη βιομηχανία. Αυτό το είδος εγκλήματος, που περιλαμβάνει πράγματα όπως η επαγγελματική κλοπή, η κλοπή φορτίου και η αποκατάσταση χαλασμένου προϊόντος, επιβαρύνουν τους λιανοπωλητές κατά μέσο όρο 726.351 δολάρια για κάθε ένα δισεκατομμύριο δολάρια πωλήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του NRF.

Ο Μοράκα είπε ότι ομάδες κλεφτών όσο και συχνότερα, μπουκάρουν σε καταστήματα και σε μερικές περιπτώσεις κλέβουν τα περιεχόμενα ολόκληρου του μαγαζιού, Επισήμανε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube από το 2015, στο οποίο φαίνονται πολλοί άνθρωποι να κλέβουν ένα κατάστημα Ulta, παίρνοντας σχεδόν όλο το απόθεμα μέσα σε λίγα λεπτά.


«Τους τελευταίους 18-24 μήνες, έχουμε δει έναν πιο επιθετικό εγκληματία» δήλωσε ο Μοράκα. «Παλιότερα έμπαιναν στα καταστήματα και έκλεβαν, τώρα σπρώχνουν τους ανθρώπους στο πάτωμα και τους χτυπάνε».

«Η κύρια ανησυχία μας είναι η ασφάλειά μας» δήλωσε η πρώην υπάλληλος της Victoria’s Secret. «Είχαμε κλέφτες που έγιναν βίαιοι και άλλοι που μας περίμεναν στο πάρκινγκ για να μας κάνουν κακό».

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Victoria's Secret κλοπή υπάλληλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ