Δημήτρης Πιατάς στο iefimerida: Θα ήθελα να είμαι ταβερνιάρης και να σερβίρω σουτζουκάκια - iefimerida.gr

Δημήτρης Πιατάς στο iefimerida: Θα ήθελα να είμαι ταβερνιάρης και να σερβίρω σουτζουκάκια

«ΗΡΩΕΣ» του Gerald Sibleyras
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία τρυφερή κωμωδία όπου το γέλιο και το δάκρυ εναλλάσσονται. Αυτοί είναι οι «Ηρωες» με τον Δημήτρη Πιατά στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Εκεί όπου μοιράζεται με μαεστρία τον τίτλο, με τον Γιάννη Φέρτη και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Όλα συμβαίνουν στην ταράτσα του γηροκομείου. Εκεί όπου ζουν έγκλειστοι τρεις βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μοναδική παρέα, ο ένας για τον άλλο, ιδιότροποι, με παραξενιές και ιδιορρυθμίες. Επί σκηνής συναντώνται προσωπικές διαδρομές και διασταυρώνονται οι διαφορετικές όψεις μιας τελευταίας απόδρασης... επιθυμητής και για τους τρεις.

Οι ερμηνείες συναρπάζουν. «Θα σας τους συστήσω έναν ένα του Ήρωες», λέει ο Δημήτρης Πιατάς μιλώντας στο iefimerida. «Φερναν-Γιαννης Φερτης. Μπον-βιβέρ στρατιωτικός, εραστής στις μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές στην στρατιωτική του θητεία, χαλαρές σχέσεις με την οικογένεια της αδελφής του, με αρχή γεροντικής άνοιας και εμμονή ότι η προϊσταμένη του οίκου ευγηρίας θέλει να τον δηλητηριάσει. Γούσταυος-Ιεροκλης Μιχαηλιδης. Απόστρατος στρατηγός, γκρινιάρης, προσκολλημένος στην στρατιωτική πειθαρχία, θέλει να διατάζει ακόμα και τώρα που είναι απόστρατος. Ρενε-Δημητρης Πιατας. Ονειροπόλος, ευαίσθητος, μοναχικός στρατιωτικός, ορθολογιστής έχει αποδεχτεί την κατάσταση του, αλλα εξακολουθεί να ονειρεύεται.

Τρείς γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο

Τρεις σπουδαίες ερμηνείες. Τρεις σημαντικοί ηθοποιοί. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας κ. Πιατά; «Ο Θεατρικός ανταγωνισμός λόγω γραφής του έργου, ειναι τόσο σημαντικός, ώστε εμείς ακολουθώντας πιστά τις σκηνοθετικές οδηγίες, δεν έχουμε χρόνο για ιδιοτελείς προσωπικούς ανταγωνισμούς, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον...κρυφά τον θαυμάζει».

Τρεις φίλοι, ίσως από ανάγκη, αλλά φίλοι. Τελικά, από την εμπειρία σας, είναι όσο ισχυρή λένε η αντρική φιλία; «Η αντρική φιλιά πράγματι είναι πολύ ισχυρή, εκτός αν είναι αρκούντως εντυπωσιακή...η ξανθιά φίλη».

Οσοι κινούνται γύρω μας, κρύβουν έναν μικρό-ήρωα

Είναι δεδομένο πως το θεατρόφιλο κοινό είναι κυρίως γυναίκες. Εδώ έχουμε μία ανδρική παράσταση. «Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους άντρες, είναι διάχυτη η γυναικεία παρουσία στο έργο. Απευθυνόμαστε και στα παιδιά, γιατί τα παιδιά πάντα αγαπάνε τους... παππούδες τους».
Εκτός θεάτρου, στην καθημερινότητα, βλέπετε ήρωες κ. Πιατά; «Την καθημερινότητα για να την αντιμετωπίσεις χρειάζεται ηρωισμό... όσοι κινούνται γύρω μας, κρύβουν έναν μικρό-ήρωα».

Τι ρόλο παίζει για εσάς το χειροκρότημα; θέλετε κόσμο στο καμαρίνι μετά από μία παράσταση; «Τα χειροκροτήματα και τα ζεστά λόγια του κοινού, επειδή δεν φορολογούνται, κρύβουν ανιδιοτέλεια και μας πλουτίζουν».

Κάνετε και μία καταπληκτική μεταμόρφωση επί σκηνής για τις ανάγκες της «Παναγίας των Παρισίων» στο Παλλάς. Πώς είναι η εμπειρία με τα παιδιά; «Συγκλονιστική εμπειρία το στοίχημα με τον δύσμορφο, καμπούρη Κουασιμοδο. Οταν τελειώνει η παράσταση τα παιδιά... θέλουν να τον πάρουν σπίτι τους».

Έχετε σκεφτεί τι επάγγελμα θα μπορούσατε να κάνετε εάν δεν είχατε γίνει ηθοποιός; «Του δασκάλου, του Ιερέα, του ταβερνιάρη. Γενικά ότι περιέχει προσφορά, δηλαδή να δίνω γράμματα στην περίπτωση του δασκάλου... τον «απολεσθέντα παράδεισο» στον Ιερέα και φυσικά σουτζουκάκια στην τελευταία επιλογή».

Η υπόθεση πολιτική έχει κλείσει για εσάς; «Ναι, προτιμώ τα θεατρικά ψέματα γιατί απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είσαι ειλικρινής.

Μία συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία που μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν


«ΗΡΩΕΣ» του Gerald Sibleyras
Σκηνοθεσία: Νιkita Milivojevic
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Έναρξη 3 Νοεμβρίου στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συναντώνται ξανά για να επαναλάβουν για 2η χρονιά το έργο του Gerald Sibleyras «Ηρωες».
Τρεις σημαντικές ερμηνείες, τρεις σημαντικοί πρωταγωνιστές σε μία παράσταση.
Τρεις γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.

Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή 18.00, Σάββατο 21:00

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου / Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός | Τηλ.: 2110132002-5, 2121042777

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ