Peterloo: Η αιματοβαμμένη συγκέντρωση που άλλαξε την ιστορία της βρετανικής εργατικής τάξης [τρέιλερ] - iefimerida.gr

Peterloo: Η αιματοβαμμένη συγκέντρωση που άλλαξε την ιστορία της βρετανικής εργατικής τάξης [τρέιλερ]

«Peterloo» του Μάικ Λι στους κινηματογράφους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρωινό της 16ης Αυγούστου του 1819, ένα μεγάλο πλήθος, περίπου 80.000 ανθρώπων, ξεκίνησε να συγκεντρώνεται στη πλατεία St. Peters του Μάντσεστερ για να διαμαρτυρηθεί με αξιοπρέπεια για τις συνθήκες ζωής και εργασίας και να διεκδικήσει κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις και δικαίωμα ψήφου για όλους.

Οι περισσότεροι ήταν καλοντυμένοι φορώντας τα «κυριακάτικα» ρούχα τους και όλοι τους είχαν ειρηνική διάθεση και πρόθεση. Ήταν μια συγκέντρωση που μπορούσε να αλλάξει τα πάντα και να αναγκάσει τους πολιτικούς να ακούσουν τις ανάγκες της νεοσύστατης εργατικής τάξης.

Το πρώτο κύμα της βιομηχανικής επανάστασης είχε ήδη «δείξει τα δόντια του» στους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας οδηγώντας τους στην ανεργία και στη σταδιακή εξαθλίωση.

Ο σκηνοθέτης Μάικ Λι μάς δίνει την ευκαιρία να δούμε την αληθινή ιστορία σε μια μεγάλη παραγωγή, την πιο ακριβή του μέχρι σήμερα, στην ταινία «Peterloo»

Οι συγκεντρωμένοι περίμεναν τις ομιλίες να ξεκινήσουν και μια ελπιδοφόρα μέρα να εξελιχθεί υπέρ τους. Αυτό που δεν περίμεναν ήταν η βίαιη καταστολή από τα στρατεύματα που κόστισε τη ζωή 18 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 650 ατόμων, καθιστώντας τη συγκέντρωση ως την πιο αιματοβαμμένη στην ιστορία της Βρετανίας.

Δέκα λεπτά αφού είχε ξεκινήσει την ομιλία του ο Χένρι Χαντ, συνδικαλιστής και ρήτορας της εποχής, ο επικεφαλής της τοπικής εξουσίας έδωσε εντολή στους στρατιώτες να συλλάβουν τους ομιλητές και τους διοργανωτές. Έφιπποι στρατιώτες με σπαθιά και ρόπαλα διέλυσαν με πρωτοφανή βία το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο πανικός κατέκλυσε τον χώρο και πολύς κόσμος ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου στην προσπαθειά του να γλιτώσει. Τα θλιβερά γεγονότα έμειναν στην ιστορία ως «Η σφαγή του Πίτερλου».

Όταν η επίθεση ολοκληρώθηκε η πλατεία ήταν γεμάτη χαλάσματα, πεταμένα πανό και άψυχα σώματα

Όταν η επίθεση ολοκληρώθηκε η πλατεία ήταν γεμάτη χαλάσματα, πεταμένα πανό και άψυχα σώματα. Οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες συνελήφθησαν. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης καθώς και οι ομιλητές καταδικάστηκαν για προδοσία. Η οργή κατέκλυσε τη χώρα και οδήγησε στη συνεργασία μεσαίας και εργατικής τάξης, οι οποίες ενωμένες έδωσαν έναν κοινό αγώνα για μια νέα μορφή κοινοβουλευτισμού.

Το θλιβερό αυτό γεγονός στάθηκε η αφορμή για τη γέννηση της εφημερίδας Manchester Guardian που αργότερα μετονομάστηκε σε Guardian, μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές εφημερίδες στη Βρετανία αλλά και παγκοσμίως.

Ο καταξιωμένος, υποψήφιος για επτά Όσκαρ σκηνοθέτης Μάικ Λι μάς δίνει την ευκαιρία να δούμε την αληθινή ιστορία σε μια μεγάλη παραγωγή, την πιο ακριβή του μέχρι σήμερα, στην ταινία «Peterloo», η οποία κάνει πρεμιέρα αυτήν την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Παίζουν: Ρόρι Κινίαρ, Μαξίν Πικ, Νιλ Μπελ, Φίλιπ Τζάκσον, Βίνσεντ Φράνκλιν, Καρλ Τζόνσον
Μια ιστορική υπερπαραγωγή για την αληθινή ιστορία της σφαγής στο Manchester. Ο υποψήφιος για 7 Όσκαρ, Μάικ Λι έρχεται με το «Peterloo» από 1 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάικ Λι Peterloo εργατικη ταξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ