To Facebook εξαγόρασε το Instagram - iefimerida.gr

To Facebook εξαγόρασε το Instagram

To facebook εξαγόρασε το Instragram
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δημοφιλή εφαρμογή Instagram που πρωτοείδαμε στο iPhone, και έπειτα διατέθηκε και για Android, εξαγόρασε το facebook του Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, προς 1 δισεκατομμύριο δολλάρια.

Η ιστορία του Μαρκ Ζούγκεμπεργκ και του Facebook

Η επέμβασή του στον ιντερνετικό κόσμο έγινε λίγο πριν από το 2004, πριν δηλαδή κλείσει τα είκοσι χρόνια του. Μια σειρά συγκυριών αλλά και έξυπνων ελιγμών έφεραν το Facebook στην κορυφή της επικοινωνίας μέσω Internet. Υστερα από έξι χρόνια, ο διαδικτυακός αυτός τόπος μετράει τριακόσια πενήντα εκατομμύρια «φίλους» χρήστες, ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατέχει μια περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων. Τον Ιανουάριο το Forbes τον ανέδειξε ως τον πιο πλούσιο αυτοδημιούργητο νεαρό του κόσμου.

Ο νεαρός από το Dodds Ferry, ένα μικρό χωριό στις όχθες του ποταμού Χάντσον, 30 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, όταν ανακοίνωνε με καμάρι στους γονείς του ότι πέτυχε να τον δεχθούν στο Χάρβαρντ, ένιωσε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή του. Οι γονείς του, οδοντίατροι και οι δύο, πίστευαν ότι ο γιος τους θα ακολουθούσε το δικό τους επάγγελμα. Η έφεση που είχε όμως ο Μαρκ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν τους άφηνε περιθώρια να επιμείνουν.

Η χαρά του έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν έγινε δεκτός στο Porcellian Club, το κλαμπ της ελίτ του Χάρβαρντ. Χαρακτηριστικό του πόσο κλειστή λέσχη είναι, τα μέλη της πριν σαρανταρίσουν έχουν ήδη κερδίσει το πρώτο τους εκατομμύριο δολάρια. Αν δεν το έχουν ήδη καταφέρει, τους το κάνει δώρο το Porcellian Club!

Ο Ζούκερμπεργκ μπορεί να έγινε δεκτός στο κλαμπ των κλαμπ, δεν είχε όμως την ίδια επιτυχία και στο κλαμπ των γυναικών! Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου του 2003 γνωρίζει την πρώτη του ερωτική απογοήτευση, όταν μια νεαρή συμφοιτήτριά του όχι μόνο δεν δέχεται να γίνει το κορίτσι του αλλά τον περιφρονεί επιδεικτικά! Την ίδια νύχτα, ύστερα από ώρες μπροστά στον υπολογιστή, καταφέρνει να σπάσει τους κωδικούς ασφαλείας του πανεπιστημίου, αποκτώντας πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, έγγραφα και όλες τις υπηρεσίες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατεβάζει όλες τις φωτογραφίες των πρωτοετών και με αυτές φτιάχνει το «Facemash». H ιστοσελίδα γίνεται αμέσως δημοφιλής στον χώρο των φοιτητών. Αυτό όμως δεν αρέσει καθόλου στους υπευθύνους του πανεπιστημίου και είναι λόγος ικανός για να διώξουν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ από το Χάρβαρντ.

Το θέμα του δημοσιεύεται στην καθημερινή εφημερίδα «Crimson». Οι δίδυμοι Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος, επίσης φοιτητές του Χάρβαρντ, τον πλησιάζουν και του ζητούν να τους φτιάξει ένα site γνωριμιών, το Connect U, για να επικοινωνούν οι φοιτητές μεταξύ τους μέσω Internet. Ο Ζούκερμπεργκ ασχολείται για λίγο με το project. Σύντομα όμως, το εγκαταλείπει και με χορηγό τον Εντουάρντο Σάβεριν, τον καλύτερο φίλο του τότε, δημιουργεί ένα παρόμοιο site, το «The Facebook». Μερικούς μήνες αργότερα, το νέο site λέγεται απλώς... Facebook!

Τα αδέλφια Γουίνκλβος πηγαίνουν την υπόθεση στα δικαστήρια υποστηρίζοντας πως τους έκλεψε την ιδέα. Το 2008, έπειτα από πολλές διαπραγματεύσεις, καταλήγουν σε οικονομική διευθέτηση του ζητήματος. Ο ιδρυτής του Facebook, καταβάλλει 65 εκατ. δολάρια στους διδύμους για να παραιτηθούν από κάθε πνευματικό δικαίωμα του Facebook.

Στο Νταβός

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν τελείωσε το Χάρβαρντ. Το εγκατέλειψε, όπως είχε κάνει τριάντα χρόνια πριν και ο Μπιλ Γκέιτς. Αυτό βεβαίως δεν εμπόδισε ούτε τον έναν ούτε τον άλλον να γίνουν δισεκατομμυριούχοι! Η αξία του Facebook σήμερα ανέρχεται στα 15 δισ. δολάρια!

Η τεράστια αυτή επιτυχία του ήταν και η αιτία που ο 25χρονος ντροπαλός νεαρός κλήθηκε να μιλήσει στο Νταβός στους αρχηγούς των κρατών. Μαζί του ήταν η αδελφή του Ραντί, η οποία προτίμησε να ασχοληθεί με την όπερα. Ο άνθρωπος που έγινε αιτία να συναντιούνται ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε πλευρά του πλανήτη δηλώνει ότι σέβεται απόλυτα την ιδιωτική ζωή των άλλων και εκτιμά όσο τίποτε τον ελεύθερο χρόνο! Αυτό που δεν αλλάζει με τίποτα είναι οι στιγμές μοναξιάς του, συντροφιά μόνο με τον ήχο της κιθάρας του, στον καναπέ του σπιτιού του!

Οσο για τα κορίτσια. Εκεί τα πράγματα πάνε καλύτερα πια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ