Και μετά τον Οσάμα τι; - iefimerida.gr

Και μετά τον Οσάμα τι;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καλά-καλά ακόμη δεν έχει εμπεδωθεί η είδηση ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός και ήδη το διαδίκτυο και όχι μόνον βρίθει θεωριών συνομωσίας, για το αν πραγματικά πέθανε, αν τόσο αυτός όσο και η οργάνωσή του είναι υπαρκτοί κλπ. Ερωτήματα τύπου, γιατί οι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει τόσες ώρες φωτογραφίες στη δημοσιότητα, γιατί όπως ανακοινώθηκε πόντισαν το σώμα του στη θάλασσα, γιατί η επίθεση στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν έγινε μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τη δολοφονία του υιού Καντάφι στη Λιβύη, και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός, δίνουν τροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο για κουβέντες καφενείου.

Δεν θα ασχοληθούμε με τις θεωρίες αυτές. Το θέμα μας λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης είναι τι ακριβώς σημαίνει για τη διεθνή κοινότητα. Κατά γενική ομολογία, η υπόθεση αυτή δίνει πόντους στην επιρροή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του χρόνου θα έχει προεδρικές εκλογές. Η δυνατότητα του Σουδάραβα κροίσου να ελίσσεται και να διαφεύγει επί δέκα συνεχή χρόνια από τον αμερικανικό κλοιό, είχε δημιουργήσει ένα δικαιολογημένο θρύλο γύρω από το όνομά του, αποδυναμώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες κι ενθαρρύνοντας τους εξτρεμιστές.

Δεύτερον, με τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν φυσικά και δεν τελειώσε η Αλ Κάιντα. Ο Αιμάν Αλ Ζαουάχρι, ο Αιγύπτιος νούμερο 2 της οργανωσης, βρίσκεται εκεί και παίζει εξ αρχής πολύ σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο, πολλώ δε μάλλον τώρα. Η Αλ Κάιντα είναι πλέον ένα δίκτυο μάλλον χαλαρό από το οποίο έχουν εκπορευθεί καθοδηγητικές πολιτικές γραμμές προς διάφορους πυρήνες ανά τον ισλαμικό κόσμο, γεγονός που έχει διαφανεί τα τελευταία χρόνια. Η AQIM για παράδειγμα, η βορειοαφρικανική εκδοχή της Αλ Κάιντα είναι φόβητρο σε κράτη όπως το Μάλι και η Μαυριτανία. Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν ίσως να έχει στις χώρες αυτές άσχημα αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ανουάρ Αλ Αουλακί, τον Γεμενίτη που έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Στην Ουάσιγκτων πιστεύουν ότι αν η δολοφονία του Μπιν Λάντεν είχε συμβεί το 2002 ή το 2003 θα είχε πολύ χειρότερα αποτελέσματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την εποχή εκείνη σε χώρες όπως το Πακιστάν αναρίθμητοι άνθρωποι, ακόμη και σε κύκλους καλλιεργημένων, αμφέβαλαν για το κατά πόσο ο Σαουδάραβας είχε συμμετοχή στα γεγονότα της 9/11. Ο πανδαμάτωρ χρόνος όμως τα άλλαξε όλα. Η κοινή γνώμη άλλαξε άποψη και η πλειονότητα στον μουσουλμανικό κόσμο τοποθετήθηκε εναντίον του, τουλάχιστον αυτό πιστεύουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Από ένα χρονικό σημείο και μετά στα σουκ, τις αγορές της Πεσαβάρ και του Ισλαμαμπάντ, είχαν σταμάτησει οι πωλήσεις "Οσάμα Μπιν Λάντεν t-shirts".

Αυτό που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είναι να δούμε τις αντιδράσεις της πακιστανικής κυβέρνησης τώρα που αποκαλύφθηκε, με αποδείξεις πλέον ότι Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ή πράκτορες της CIA έδρασαν σε πακιστανικό έδαφός. Επίσης θα είναι ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν οι πληροφορίες που υπάρχουν οδηγούν και προς τα χνάρια του Ζαουάχρι και των άλλων ηγετικών φυσιογνωμιών της οργάνωσης. Και φυσικά τέλος αν θα υπάρξουν και τι είδους αντίποινα από την πλευρά "του Ιδρύματος"....

Γιώργος Βλαβιανός

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ