Seres: Ο μοναδικός επιβεβαιωμένος μετεωρίτης που έχει πέσει στην Ελλάδα -Για πρώτη φορά σε μουσείο στην Αθήνα [εικόνα] - iefimerida.gr

Seres: Ο μοναδικός επιβεβαιωμένος μετεωρίτης που έχει πέσει στην Ελλάδα -Για πρώτη φορά σε μουσείο στην Αθήνα [εικόνα]

Ο μετεωρίτης Seres επιστρέφει στην Ελλάδα/ Φωτογραφία: ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν τον Ιούνιο του 1818, όταν δύο Γερμανοί είδαν έναν μετεωρίτη να πέφτει στις Σέρρες. Τελικά κατέληξε στη Βιέννη. Και τώρα, για πρώτη φορά, επιστρέφει στη χώρα μας.

Ο Seres είναι ο μόνος μετεωρίτης, από τους περίπου 67.000 που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, που προέρχεται από την Ελλάδα και αναφέρεται επίσημα ως ελληνικής προέλευσης στη βάση δεδομένων του διεθνούς Δελτίου Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου. Ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών (το 86% περίπου των μετεωριτών) και αποτελεί υπόλειμμα των πρώτων σταδίων της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, καθώς η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών.

Τώρα, για πρώτη φορά, επιστρέφει επί ελληνικού εδάφους και θα εκτεθεί στη χώρα μας, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Οι δύο Γερμανοί που τον είχαν δει να πέφτει, το 1818, τον εντόπισαν έπειτα από λίγες ημέρες και τον παρέδωσαν στον Οθωμανό πασά της περιοχής. Εκείνος τον έδωσε στον Γερμανό γιατρό του, ο οποίος με τη σειρά του τον έδωσε σε έναν Αυστριακό καθηγητή χημείας, τον Αντρέας Σέρερ. Τελικά, αυτός τον δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου εκτίθεται από το 1844.

Στα χέρια του αυστριακού μουσείου βρίσκονται τέσσερα κομμάτια από τον «ελληνικό» μετεωρίτη: το μεγαλύτερο (που θα έλθει στην Ελλάδα), έχει βάρος 4,6 κιλά, ένα μικρότερο είναι 1,3 κιλά, ενώ υπάρχουν και δύο άλλα των 52 και 150 γραμμαρίων. Στο Μουσείο Ηρακλειδών θα εκτεθεί σε γυάλινη προθήκη, με σταθερές συνθήκες υγρασίας και θα απαγορεύεται να τον αγγίξουν οι επισκέπτες, για να μην τον «μολύνουν».

Στη χώρα μας υπάρχουν μερικές ακόμα παλαιότερες ιστορικές πληροφορίες για την πτώση και ανεύρεση μετεωριτών, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα απτό δείγμα, ώστε να χαρακτηριστούν επιβεβαιωμένες. Σε αυτές οι περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως «αμφίβολοι» μετεωρίτες, ανήκουν αναφορές για πτώση μετεωριτών στην περιοχή της Λάρισας (το 1706), στη Θράκη (το 452), στους Δελφούς και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Για πρώτη φορά ο μετεωρίτης Seres θα εκτεθεί σε ελληνικό μουσείο/ Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ενα... έργο τέχνης

Ο μετεωρίτης θα εκτεθεί στην Αθήνα έπειτα από πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας-Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Μπαζιώτη, ενός από τους ελάχιστους επιστήμονες στην Ελλάδα που η έρευνά του εστιάζεται στους μετεωρίτες.

Η Ελένη Νομικού, γενική διευθύντρια του Μουσείου, δήλωσε ότι «έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάποιον να επισκεφθεί το Μουσείο και να δει τον μετεωρίτη, γιατί προκαλεί το ίδιο δέος με το να δεις από κοντά ένα αυθεντικό έργο τέχνης. Είναι νομίζω κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα στη ζωή καθενός, το να δει δηλαδή από κοντά και εκ του φυσικού μια πέτρα από το διάστημα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ειδικά για τα νέα παιδιά, να δουν το μετεωρίτη αλλά και να μάθουν από την επαφή τους με την έκθεση και το Μουσείο, πόσα χρήσιμα πράγματα μπορούν να αντληθούν από τη μελέτη των μετεωριτών».

Παράλληλα, θα γίνει η παρουσίαση φωτογραφιών από την παραμονή επί 80 ημέρες του Γ. Μπαζιώτη στην Ανταρκτική φέτος το χειμώνα, σε μια αποστολή αναζήτησης μετεωριτών, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη NASA. Η έκθεση «200 χρόνια και 80 ημέρες. Από τον SERES στην Ανταρκτική» θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 30 Νοεμβρίου. Ακόμη, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ηρακλειδών θα διοργανωθεί εργαστήριο σχετικά με τους μετεωρίτες, διάρκειας τεσσάρων ωρών κάθε μέρα, το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 15 ετών που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους διαστημικούς βράχους. Θα πραγματοποιηθούν επίσης τρεις σχετικές ομιλίες στις 15,22 και 29 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετεωρίτης μουσείο ηρακλειδών SERES
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ