Ομάρ μπιν Λάντεν: Ο πατέρας μου, ο τρομοκράτης - iefimerida.gr

Ομάρ μπιν Λάντεν: Ο πατέρας μου, ο τρομοκράτης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο πατέρας μου δεν ήταν πάντα ένας άνθρωπος που μισούσε. Ο πατέρας μου δεν ήταν πάντα ένας άνθρωπος που τον μισούσαν. Υπήρξε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι μιλούσαν για τον πατέρα μου με τα καλύτερα λόγια. Η ιστορία αποδεικνύει ότι κάποτε τον αγαπούσαν πολλοί άνθρωποι.Παρά τις διαφορές μας, δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι αγαπούσα τον πατέρα μου με το συνηθισμένο πάθος ενός μικρού αγοριού για τον πατέρα του. Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουνα μικρός, λάτρευα τον πατέρα μου για τον οποίο πίστευα ότι ήταν ο εξυπνότερος αλλά και ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο».

Αυτά είναι τα λόγια με τα οποία ο αποξενωμένος τέταρτος γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Ομάρ Μπιν Λάντεν, μιλάει για τον πατέρα του στο βιβλίο που συνέγραψε με την μητέρα του το 2009, Growing Up bin laden: Osama’s Wife and Son Take Us Inside Their Secret World (Μεγαλώνοντας ως Μπιν Λάντεν: Η γυναίκα κι ο γιος του Οσάμα μας εισάγουν στον κρυφό τους κόσμο)

Μέχρι την έκδοση του βιβλίου, ο κόσμος γνώριζε τον Οσάμα μπιν Λάντεν μόνο ως τον πιο επικίνδυνο τρομοκράτη του κόσμου καθώς ο ίδιος είχε αποκρύψει όλα τα στοιχεία της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής. Μέσα από τις περιγραφές του γιου και της γυναίκας του, αποκαλύπτεται η ιστορία ενός υπερβολικά θρησκόληπτου ανθρώπου, ενός σκληρού και βίαου πατέρα, η εμπλοκή του οποίου με την Τζιχάντ τον οδήγησε να διαλύσει την έννομη ζωή της οικογένειάς του και να τους πάρει μαζί του στην παρανομία.

Το βιβλίο, γραμμένο με τη βοήθεια μιας αμερικανίδας δημοσιογράφου, περιγράφει πως «τα παιδιά μεγάλωσαν στην Σαουδική Αραβία, το Αφγανιστάν και το Σουδάν χωρίς γέλιο ή παιχνίδια, έτρωγαν τακτικά ξύλο και τα κατοικίδιά τους πέθαιναν κατά τη διάρκεια πειραμάτων με δηλητηριώδη αέρια από τους μαχητές του πατέρα τους». Ο Ομάρ δηλώνει πως ο πατέρας του προσπάθησε να τον πείσει να λάβει μέρος σε αποστολές αυτοκτονίας και τον εξέθεσε σε επικίνδυνες συνθήκες μέσα σε στρατόπεδα εκπαιδεύσεως στο Αφγανιστάν και στα έμπροσθεν του Αφγανικού εμφυλίου πολέμου. Επίσης, μαθαίνουμε τις συνθήκες ζωής της οικογένειας Λάντεν στη Τζέντα όπου απαγορεύονταν τα κλιματιστικά, τα τηλέφωνα, η τηλεόραση και τα ψυγεία γιατί δεν προβλέπονταν από το Κοράνι. Οι 12χρονες κόρες της οικογενείας παντρεύονταν με 30χρονους πολεμιστές της Αλ Κάιντα. Οι ασθένειες θεραπεύονταν με κρεμμύδια και μέλι. Τα παιχνίδια που δίνονταν στα παιδιά ως δώρα καταστρέφονταν . Τελικά, o Μπιν Λάντεν μετέφερε την οικογένεια του το 1996 στην περιοχή Tora Bora, στις σπηλιές του Αφγανιστάν, σε μια σκηνή χωρίς ηλεκτρικό ή τρεχούμενο νερό, χωρίς έπιπλα όπου τα παιδιά κοιμόντουσαν στο έδαφος και το φαγητό φτιάχνονταν σε ένα γκαζάκι.

Μια ιστορία του βιβλίου είναι ενδεικτική του πώς ο Οσάμα μπιν Λάντεν έβλεπε τους γιούς του. Μία μέρα τους κάλεσε και τους ανακοίνωσε ότι στο τζαμί υπήρχε μια ανακοίνωση για βομβιστές αυτοκτονίας, «για ανθρώπους που είναι καλοί μουσουλμάνοι». Ένας από τους νεότερους γιούς του Οσάμα έτρεξε στο τζαμί για να λάβει μέρος στις επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο πατέρας του δεν έκανε τίποτα για να τον σταματήσει. Σε έναν καυγά με τον Ομάρ πάνω σ’ αυτό το θέμα, ο Οσάμα του είπε: Για μένα δεν σημαίνεις τίποτα περισσότερο από ένα οποιοδήποτε αγόρι σ’ ολόκληρη την χώρα».

Ο Ομάρ κάποτε προσέγγισε τον πατέρα του για την εμμονή του με την Τζιχάντ και τον ρώτησε πότε θα σταματήσουν οι σκοτωμοί και ο πόλεμος. Η απάντηση ήταν: «Ρωτάς έναν μουσουλμάνο πότε θα σταματήσει να προσεύχεται στον Θεό; Θα πολεμάω ως την μέρα που θα πεθάνω. Θα πολεμάω ως την τελευταία μου ανάσα. Ποτέ δεν θα σταματήσω τον αγώνα μου για δικαιοσύνη».

Το 2001 ο Ομάρ και η μητέρα του έφυγαν από το Αφγανιστάν και μερικές ημέρες αργότερα έγιναν οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Ο Ομάρ περιγράφει πως κοιμόταν στο σπίτι της γιαγιάς του στην Σαουδική Αραβία, όταν τον φώναξε ο θείος του: «Έλα γρήγορα. Έλα να δεις τι έκανε ο πατέρας σου. Κατέστρεψε τις ζωές μας».

Στο βιβλίο διηγείται πως στην αρχή αρνούνταν να πιστέψει ότι ο πατέρας του εμπλέκονταν στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, τελικά άλλαξε γνώμη «όταν αποδέχτηκε την ευθύνη για τις επιθέσεις και τότε ήξερα ότι δεν μπορούσα πια να αμφιβάλλω. Αυτή ήταν η στιγμή που έπρεπε να παραμερίσω το όνειρο ότι ο πατέρας μου δεν ήταν αυτός που προκάλεσε όλα αυτά και ότι ο κόσμος είχε άδικο. Αφού άκουσα την κασέτα με τα λόγια του πατέρα μου όπου αναλάμβανε ευθύνη για τις επιθέσεις, συνειδητοποίησα ότι αυτός κρύβονταν πίσω από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2011. Αυτή η συνειδητοποίηση με οδήγησε στην πιο σκοτεινή τρύπα.

Το 2010, ο Ομάρ μπιν Λάντεν νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική με την αιτία της σχιζοφρένειας που προκλήθηκε από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η δεύτερη σύζυγός του, μια βρετανίδα σύμβουλος ψυχικής υγείας που τον περνάει σχεδόν μια 30ετία, δήλωσε στην αγγλική σκανδαλοθηρική εφημερίδα The Sun, «Μου είπε ότι άκουγε την φωνή του πατέρα του να του λέει να μην βοηθήσει την οικογένειά του στο Ιράν και να τους αφήσει εκεί που βρίσκονται. Επίσης, άκουγε και φωνές φίλων του να του λένε το ίδιο πράγμα». Εκείνη την περίοδο, το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας Λάντεν ζούσε σε έναν κυβερνητικό καταυλισμό στο Ιράν. Ταυτόχρονα, ο Ομάρ βρισκόταν σε συζητήσεις με την Βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την έκδοση βίζα που θα του επέτρεπε να ζήσει μόνιμα στην Αγγλία. Ο Ομάρ και η γυναίκα του, γιαγιά 5 εγγονιών, σκέφτονταν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Μετά το σχιζοφρενικό επεισόδιο, το ζευγάρι χώρισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ