ΝΔ κατά κυβέρνησης: Μεγάλη μπίζνα το μεταναστευτικό -Οσμή σοβαρού σκανδάλου με τα κονδύλια - iefimerida.gr

ΝΔ κατά κυβέρνησης: Μεγάλη μπίζνα το μεταναστευτικό -Οσμή σοβαρού σκανδάλου με τα κονδύλια

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το μεταναστευτικό/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση της επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας στη Bουλή για τη διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανα λόγο για πράξεις και παραλείψεις που έχουν οσμή σοβαρού σκανδάλου και ότι έχουν μετατρέψει το μεταναστευτικό σε μία μεγάλη μπίζνα. Ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε λέγοντας ότι για τα κονδύλια που διαχειρίζεται η Ελλάδα γίνεται έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου και την ελληνική διαχειριστική επιτροπή.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για απευθείας αναθέσεις ο κ. Βιτσας τόνισε ότι όπου έγιναν για τη σίτιση, έγιναν διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο καθυστερεί ακόμα και δυο χρόνια τους ελέγχους. Οπως είπε χαρακτηριστικά «Τι θα έλεγα στους μετανάστες, περιμένετε να τα δει το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να φάτε;».

Ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στο τι έγινε στο υπουργείο Αμυνας όσο ήταν εκείνος αναπληρωτής υπουργός είπε: «Πείτε μου, ποιες είναι οι απευθείας αναθέσεις; Σε όλη την περίοδο που ήμουν στο υπουργείο Αμυνας γινόταν πάντα πρόχειροι διαγωνισμοί και παντού πρότεινα να γίνουν συσπειρώσεις και κοινοπραξίες ντόπιων, ώστε να μπορούν να τους πάρουν και μιλάμε βασικά για τα νησιά;».

Ακόμη ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει από την ΕΕ δεν έχουν βρει καμιά κακοδιαχείριση όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η OLAF, δηλαδή η Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμηση της απάτης, κάνει έρευνα για μια ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ποσά της Ευρωπαϊκής ένωσης με 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πως το μεταναστευτικό δεν έχει ημερομηνία λήξης. «Η κατάσταση είναι δύσκολη ιδιαίτερα στα νησιά, το Σαββατοκύριακο ήμουν στην Τουρκία και έκανα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας με αντικείμενο μόνο το μεταναστευτικό. Έχουν και αυτοί 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Στο τέλος του μήνα έχουμε συνάντηση στην Αθήνα με τον αρχηγό της ακτοφυλακής για να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας», είπε.

«Το μεταναστευτικό ζήτημα κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει ημερομηνία λήξης, φταίνε οι πόλεμοι, φταίει η έλλειψη ελευθερίας, η φτώχεια. Φταίει το γεγονός ότι σε μια σειρά χωρών οι άνθρωποι δεν έχουν ζωή και προτιμούν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια παρά να πεθάνουν στον τόπο στον οποίο βρίσκονται», συμπλήρωσε.

Η χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό

Όσον αφορά τα ποσά που διατίθενται για το μεταναστευτικό κύριος Βίτσας έδωσε στοιχεία, με βάση τα οποία:

561 εκατομμύρια ευρώ είναι η τακτική χρηματοδότηση και 480 εκατομμύρια ευρώ η έκτακτη χρηματοδότηση. Το σύνολο είναι 1 δισ. 41 εκατομμύρια ευρώ για την εξαετία 2014 - 2020.

Από τα 561 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί 164 εκατομμύρια ευρώ που υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους και εγκρίσεις.

Από τα 480 εκατομμύρια ευρώ, σε υπηρεσίες αντιστοιχούν 233 και συγκεκριμένα έχουν εκταμιευθεί και εκταμιεύονται σταδιακά: υπουργείο Αμυνας 127,73 εκατομμύρια ευρώ, υπουργείο Υγείας 27,45 εκατομμύρια ευρώ, υπουργείο Εσωτερικών 26,95 εκατομμύρια ευρώ, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 12,76 εκατομμύρια ευρώ, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 10,42 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν από την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας στην υπηρεσία Ευρωπαΐκής ΕΡνωσης και ταυτοποίησης 8,35 εκατομμύρια ευρώ, στην Ελληνική Αστυνομία 5,78 εκατομμύρια ευρώ, στην Γενική Γραμματεία Συντονισμού 6 εκατομμύρια ευρώ, στο ελληνικό Λιμενικό Σώμα 6,67 εκατομμύρια ευρώ, στην Υπηρεσία Ασύλου 1,18 εκατομμύρια ευρώ.

Δόθηκαν ακόμα 248 εκατομμύρια προς τους διεθνείς οργανισμούς, 150 εκατομμύρια στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, 72 εκατομμύρια στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και 26 εκατομμύρια στο ΕΑΖΟ.

Τέλος 605 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται από ευρωπαϊκά κονδύλια αποκλειστικά και μόνο για ΜΚΟ. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Τα δίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ΜΚΟ και ελέγχονται από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή.

«Βολές» από τη ΝΔ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπενοικίασε αγροτεμάχιο στην Μηλιά Πιερίας έναντι 2.500 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κέντρο φιλοξενίας, όταν η διαχειρίστρια του ακινήτου το έχει ενοικιάσει με 2.500 ευρώ το χρόνο.

«Εχουμε δεχθεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να είναι στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής. Εικόνες ντροπής, απάνθρωπης μεταχείρισης, ανασφάλειας, εξαθλίωσης μεταδίδονται από τα ελληνικά νησιά. Υπάρχει συμφωνία για τη διαχείριση αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υλοποιείται. Μηδενικές οι επιστροφές. Βασανιστικά αργές οι διαδικασίες του ασύλου», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Περίπου 20 από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μας έχουν κάνει πρωτοσέλιδα. Αντίστοιχα συμπεράσματα βγήκαν και από τους Γερμανούς βουλευτές που επισκέφτηκαν την Μόρια. Βιασμοί, απάνθρωπες συνθήκες, υγειονομικά προβλήματα», συμπλήρωσε.

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. «Θέλετε να μετατρέψετε τα χρήματα του μεταναστευτικού σε μια μεγάλη μπίζνα. Τελικά μόνο εσείς βγήκατε από το μνημόνιο, όλοι οι άλλοι είμαστε μέσα», τόνισε η Σοφία Βούλτεψη.

«Πράξεις και παραλείψεις που έχουν οσμή σοβαρού σκανδάλου. Όλα θα ελεγχθούν και ειδικά οι αχυράνθρωποι που δρουν στα νησιά», υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι έχει νόμους για το ποιος μπαίνει και το ποιος βγαίνει από τη χώρα και αυτό απαιτεί συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νότης Μηταράκης. «Τα μισά από τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται πλέον εκτός δομών φιλοξενίας. Διαχειρίζεστε εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς να συμμορφώνεστε με τους κανόνες που ένα κράτος πρέπει να έχει στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ