«Αθήνα Ξανά»: 120 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας - iefimerida.gr

«Αθήνα Ξανά»: 120 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας

«Αθήνα Ξανά»: 120 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 120 εκ. ευρώ περνούν στη διάθεση και διαχείριση του δήμου της πρωτεύουσας, με το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», το Σύμφωνο Συνεργασίας για την αναβάθμισης του κέντρου της πόλης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας που υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Εργασίας και το δήμο Αθηνών.

Με βάση την προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν η υπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, εξασφαλίζονται 100 εκ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και άλλα 20 εκ. από το υπουργείο Εργασίας, μέσω του ΕΣΠΑ, για την ανακοίνωση μιας ολοκληρωμένης δέσμης έργων και προγραμμάτων «με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας υποβάθμισης της πόλης καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση της υφιστάμενης κοινωνικής κρίσης».

Ουσιαστικά, με τη συμφωνία αυτή αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ να γίνεται από το δήμο σε συνεργασία, βέβαια, με το υπουργείο Ανάπτυξης που θα παρέχει την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη.

ΟΙ πέντε άξονες πάνω στους οποίους από τους αποτελείται το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», είναι οι εξής:

  • ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
  • αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης
  • αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού
  • αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης
  • διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο δήμος Αθηνών σχεδιάζει την μετατροπή τριών εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας (Mέγας Αλέξανδρος, Μπάγκειον, Ολυμπία) σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στους τομείς στους οποίους η Αθήνα διαθέτει ανταγωνιστική τεχνογνωσία και παράδοση, όπως είναι ο σχεδιαστικός τομέας (ύφασμα, μόδα, κόσμημα) αλλά και αναδυόμενους τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

Στόχος είναι η Αθήνα να ανακτήσει την πολιτιστική της κληρονομιά στηρίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και το εμπόριο τοπικών προϊόντων.

Η ενίσχυση του επαγγελματικού/συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού αναψυχής, είναι ένας ακόμη τομέας στον οποίο θα εστιάσει το πρόγραμμα.

Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης θα αναληφθούν δράσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην απασχόληση και στην επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και στην ανάπτυξη κοινωνικών παροχών όπως νέα κέντρα υγείας και παιδικοί σταθμοί. Στο πρόγραμμα βρίσκονται και η δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Σε ότι αφορά στην αναβάθμιση της περιβαλλοντολογικής και βιώσιμης λειτουργίας της πόλης, θα επιδιωχθεί η βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης απορριμάτων με την τοποθέτηση 70 υπόγειων κάδων απορριμάτων υψηλής χωρητικότητας, δημιουργία «πράσινων» στεγών και ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων, φωτισμός της πόλης με την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών λαμπτήρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και διαμόρφωση πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων μήκους 5,5 χλμ, όπως αυτός που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.

Για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού, καθώς επίσης η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την ανακαίνιση και βελτίωση πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη του αυξανόμενου αριθμού αστέγων (δημιουργία κέντρου διανομής αγαθών για τους πτωχούς και δύο κέντρων ημέρας για τους άστεγους) ενώ θα ληφθεί μέριμνα και για την καλύτερη δυνατή καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν στους επόμενους 6 - 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή καθώς δεν απαιτούν τεχνικές εργασίες.

Στόχος τέλος, είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα δεκαετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περιόδο του ΕΣΠΑ (2014 - 2020).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ