Το Λονδίνο γνώριζε εβδομάδες πριν τα σχέδια του Ριάντ για τον Κασόγκι - iefimerida.gr

Το Λονδίνο γνώριζε εβδομάδες πριν τα σχέδια του Ριάντ για τον Κασόγκι

Ο Τζαμάλ Κασόγκι (Φωτογραφία αρχείου: AP/Hasan Jamali)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από τη Σαουδική Αραβία επρόκειτο να αποκαλύψει ο Τζαμάλ Κασόγκι κι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για το σχέδιο αρπαγής του εβδομάδες πριν το φόνο του, γράφει η Daily Express.

Πηγή που δεν κατονομάζεται είπε ακόμη στη βρετανική εφημερίδα βάσει πληροφοριών από το GCHQ ότι την απαγωγή του αρθρογράφου της Washington Post είχε διατάξει «μέλος της βασιλικής οικογένειας».

Στο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου «ενημερώθηκαν αρχικά ότι κάτι συμβαίνει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, περίπου τρεις εβδομάδες προτού ο Κασόγκι πάει στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου, αν και πέρασε κι άλλο χρονικό διάστημα για να προκύψουν λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούσαν τις αρχικές εντολές να συλληφθεί ο Κασόγκι και να μεταφερθεί για ανάκριση στη Σαουδική Αραβία. Αλλά φάνηκε ότι είχε αφεθεί ανοικτή η πόρτα και για εναλλακτικές λύσεις ενός μεγάλου, όπως θεωρείο, προβλήματος. Ξέρουμε ότι οι διαταγές προήλθαν από μέλος του βασιλικού κύκλου, αλλά δεν έχουμε άμεσες πληροφορίες που να τις συνδέουν με τον πρίγκιπα διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμη ότι η ίδια πηγή επιεβαίωσε ότι η MI6 είχε προειδοποιήσει τις Σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, αλλά το αίτημα αυτό αγνοήθηκε.

«Την πρώτη Οκτωβρίου μάθαμε για την μετακίνηση μιας ομάδας που περιλάμβανε μέλη της Ri'asat Al-Istikhbarat Al-Amah στην Κωνσταντινούπολη κι ήταν σαφές ποιος ήταν ο στόχος τους», είπε η πηγή. «Μέσω δικτύων προειδοποιήσαμε ότι αυτό δεν ήταν καλή ιδέα. Τα επισυμβάντα δείχνουν ότι η προειδοποίησή μας αγνοήθηκε».

Το άρθρο υποστηρίζει ακόμη βάσει μαρτυρίας φίλου του Κασόγκι ότι στην κατοχή του δημοσιογράφου επρόκειτο να περιέλθουν αποδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία είχε κάνει χρήση χημικών στον πόλεμο στην Υεμένη. «Τον συνάντησα μια εβδομάδα πριν το θάνατό του», είπε ο φίλος του. «Ήταν δυστυχισμένος και ανησυχούσε. Όταν τον ρώτησα γιατί, δεν ήθελε να μου απαντήσει, αλλά τελικά μου είπε ότι λάμβανε αποδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία είχε κάνει χρήση χημικών όπλων.... Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το επόμενο που άκουσα ήταν ότι η τύχη του αγνοείται».

Ειδικός σε θέματα χημικού πολέμου, ο ταγματάρχης Χάμις ντε Μπρέτον-Γκόρντον είπε στην εφημερίδα ότι «αν ο Κασόγκι είχε πράγματα αποδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιούσε λευκό φώσφορο, αυτό θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση το καθεστώς. Κι αυτό μας δίνει το πλησιέστερο κίνητρο ως προς το γιατί το Ριάντ ανέλαβε δράση τότε εναντίον του».



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ