Τρόμος στις ΗΠΑ: Ενοπλος άνοιξε πυρ σε συναγωγή -11 νεκροί - iefimerida.gr

Τρόμος στις ΗΠΑ: Ενοπλος άνοιξε πυρ σε συναγωγή -11 νεκροί

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε συναγωγή. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σήμερα με αποτέλεσμα να προκαλέσει θύματα μέσα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ βρίσκεται υπό κράτηση, επιβεβαίωσε η αστυνομία.

«Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ βρίσκεται υπό κράτηση. Έχουμε πολλά θύματα στο εσωτερικό της συναγωγής, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν πυρά» είπε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο ανοίγοντας πυρ σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι 46 ετών και ονομάζεται Ρομπ Μπάουερς.

Σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάουερς αναφέρει ότι σε μια εβραϊκή οργάνωση υπέρ των προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «της αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια η οπτική σας, θα μπουκάρω».

Το παραπάνω μήνυμα αναρτήθηκε στο Gab, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Φιλαδέλφεια, που δημιουργήθηκε ως εναλλακτική στο Twitter. Σε μια ανακοίνωση, το Gab.com επιβεβαίωσε ότι το προφίλ αυτό ανήκει πράγματι στον Μπάουερς.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς


Η συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής»

Ο ένοπλος μπήκε στην συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής» στην οδό Γουίλκινς. Η συναγωγή ήταν γεμάτη με ανθρώπους για την λειτουργία του Σαββάτου, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. Η αστυνομία έλαβε αρκετές κλήσεις από άτομα που ήταν εγκλωβισμένα μέσα στο κτίριο.

Όταν έφτασαν οι πρώτοι αξιωματικοί στην σκηνή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης άρχισε να τους πυροβολεί, αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους ως ασπίδα. Σύμφωνα με τις αρχές, 11 άνθρωποι είναι νεκροί.

Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής


Ο ύποπτος είπε στους αξιωματικούς ότι «όλοι αυτοί οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» και πως «δεν θέλει κανένας από αυτούς να ζήσει» προτού παραδοθεί.

Ο ένοπλος, που περιγράφεται προς το παρόν ως λευκός με γενειάδα, κρατούσε ένα όπλο AR-15 και ένα glock. Ένα επιπλέον όπλο βρέθηκε στον αστράγαλό του και ένα πιστόλι στη μέση του.

Στη συναγωγή βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, που ξεκίνησε στις 9:45 το πρωί.

«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

ALERT: There is an active shooter in the area of WILKINS and Shady. Avoid the area. More info will be released when it is available.

BREAKING: HEAVY POLICE ACTIVITY AT TREE OF LIFE SYNAGOGUE IN SQUIRREL HILL pic.twitter.com/nHIPehF3ar

Το CBS μετέδωσε πως υπάρχουν 8 νεκροί και αρκετοί τραυματίες

Pittsburgh Synogogue shooting:
-- 4 dead
-- 8 shot
-- Gunman still shooting from 3rd floor of synagogue
-- Universities in area under lock-down in Squirrel Hill area.
CBSN Live coverage w/ @KDKA

Μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή ένοπλη επίθεση στη συναγωγή ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα. Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τουίταρε σχετικά με το περιστατικό: «Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο σημείο. Οι πολίτες στο Σκουίρελ Χιλ να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη. Φαίνεται πως υπάρχουν πολλά θύματα. Να προσέχετε τον ένοπλο.Ο Θεός να σας ευλογεί όλους».

Watching the events unfolding in Pittsburgh, Pennsylvania. Law enforcement on the scene. People in Squirrel Hill area should remain sheltered. Looks like multiple fatalities. Beware of active shooter. God Bless All!

Να σημειωθεί πως την 5η Νοεμβρίου του 2017, ένας πρώην στρατιωτικός σκότωσε με αυτόματο τουφέκι 26 ανθρώπους και τραυμάτισε 20 σε μια εκκλησία στο Τέξας κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ένοπλος συναγωγή Πίτσμπουργκ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ