Καθαρίζοντας την Αθήνα -Με βούρτσες και πινέλα «γυαλίζουν» επιφάνειες που έχουν βανδαλιστεί [εικόνες] - iefimerida.gr

Καθαρίζοντας την Αθήνα -Με βούρτσες και πινέλα «γυαλίζουν» επιφάνειες που έχουν βανδαλιστεί [εικόνες]

Καθαρισμός τοίχων Πεδίον του Αρεως (Φωτογραφία: συνΑθηνά)
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

Μια πόλη με κτίρια και τοίχους καθαρούς από μουντζούρες, tags, συνθήματα και αφίσες σκοπεύουν να δημιουργήσουν τα μέλη της ομάδας συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων που μαζί με εθελοντές, τοπικούς φορείς και εταιρίες-χορηγούς παίρνουν βούρτσες, πινέλα και πιεστικά ανά χείρας και «γυαλίζουν» επιφάνειες που έχουν βανδαλιστεί.

Με διπλό στόχο να αναδείξουν τα πραγματικά έργα τέχνης καλλιτεχνών του δρόμου και graffiti artists αλλά και να εξαφανίσουν όσα «σημάδια» κάνουν την Αθήνα να φαντάζει βρώμικη και παραμελημένη οι συμμετέχοντες στις δράσεις γυρίζουν στις γειτονιές του κέντρου κάνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων τους λίγο πιο όμορφη.

Το πρωί της Πέμπτης, τα μέλη της ομάδας βρέθηκαν στον λόφο Φινόπουλου στο Πεδίον του Άρεως όπου με τη συνδρομή της εταιρίας Kärcher, της πρωτοβουλίας κατοίκων του Πεδίου του Άρεως «Αθηνά», της Κίνησης Γονέων Πεδίου του Άρεως αλλά και μαθητών του γειτονικού 28ου Δημοτικό Σχολείο αφαίρεσαν tags και μουντζούρες από την είσοδο του λόφου και τους γύρω τόπους με ειδικά πλυστικά συστήματα, ενώ η δράση ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή ειδικού προστατευτικού υλικού που επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό παρόμοιων φθορών στο μέλλον.

Μια πόλη με κτίρια και τοίχους καθαρούς από μουντζούρες, tags, συνθήματα και αφίσες σκοπεύουν να δημιουργήσουν τα μέλη της ομάδας συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων που μαζί με εθελοντές, τοπικούς φορείς και εταιρίες-χορηγούς

Παρότι η διαδικασία καθαρισμού φαντάζει απλή υπόθεση, μόνο τέτοια δεν είναι αφού τα τελευταία χρόνια οι τοίχοι της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε έναν υπαίθριο καμβά όπου ο καθένας αφήνει το «καλλιτεχνικό», πολιτικό, οπαδικό ή ακόμα και διαφημιστικό στίγμα του ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της αντιδημάρχου Κοινωνίας Πολιτών και Καινοτομίας Αμαλίας Ζέπου, η δημοτική Αρχή έχει ήδη δαπανήσει περισσότερες από 200.000 ευρώ για τη διατήρηση καθαρών επιφανειών, ενώ άλλες 300.000 ευρώ από ίδιους πόρους αναμένεται να αξιοποιηθούν για την εξάλειψη του λεγόμενου «οπτικού θορύβου» από κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Ήδη από το 2016 έχουν αφαιρεθεί μουντζούρες, συνθήματα, αφίσες και tags από επιφάνειες άνω των 7.000 τετραγωνικών μέτρων με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 επιχειρηματιών του εμπορικού τριγώνου.

Με διπλό στόχο να αναδείξουν τα πραγματικά έργα τέχνης καλλιτεχνών του δρόμου και graffiti artists αλλά και να εξαφανίσουν όσα «σημάδια»

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας καθαρισμού των κτιρίων της Αθήνας από το 2017, υπάρχει ειδική υπηρεσία του τμήματος καθαριότητας (24ώρη γραμμή εξυπηρέτησης 1595) η οποία ανταποκρίνεται άμεσα σε κλήσεις για καθαρισμό επιφανειών όπου έχει εφαρμοστεί υλικό προστασίας. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε πιλοτικά με αφετηρία όλη την οδό Πανεπιστημίου, ενώ το 2016 καθαρίστηκαν σημαντικές επιφάνειες από εξωτερικούς συνεργάτες στην οδό Πειραιώς, μεταξύ Ομόνοιας και Ιεράς Οδού, δημοτικά κτίρια, σχολικά κτίρια και πολλά ακίνητα. Τέλος, για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού πέρσι εκδόθηκε χρηστικός οδηγός που εξηγεί στους Αθηναίους με ποιον τρόπο καθαρίζονται και αντιμετωπίζονται οι μουντζούρες.

Τα μέλη της ομάδας βρέθηκαν στον λόφο Φινόπουλου στο Πεδίον του Άρεως
Αφαίρεσαν tags και μουντζούρες από την είσοδο του λόφου και τους γύρω τόπους με ειδικά πλυστικά συστήματα
Η δράση ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή ειδικού προστατευτικού υλικού που επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό παρόμοιων φθορών στο μέλλον

Φωτογραφίες: συνΑθηνά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣυνΑθηνά καθαρισμός Πεδίον του Άρεως
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ