Η ρωσική αστυνομία αδιαφορεί για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας - iefimerida.gr

Η ρωσική αστυνομία αδιαφορεί για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μόσχα (Φωτογραφία: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις χτυπούν, τις καίνε ή τις στραγγαλίζουν κι όμως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία βρίσκονται συχνά αντιμέτωπα με την αδιαφορία της αστυνομίας και με «σημαντικά κενά του δικαστικού συστήματος», καταγγέλλει σε μια έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα, η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τίτλο «Μπορώ να σε σκοτώσω και κανείς δε με συλλαμβάνει», η έκθεση επικαλείται τις μαρτυρίες 27 γυναικών που αφηγούνται τη σωματική και ψυχολογική κόλαση που βίωσαν.

Σε αντιπαραβολή με το κίνημα #MeToo, οι ρωσικές αρχές αποποινικοποίησαν το 2017 ορισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου, σύμφωνα με τους προασπιστές του μέτρου, να προστατεύσουν τις «παραδοσιακές αξίες».

Η έκθεση της Human Rights Watch, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συγκρίνει αυτήν την αποποινικοποίηση με μια «λευκή επιταγή» στους βίαιους συζύγους. Δικηγόροι και οργανώσεις προάσπισης των κακοποιημένων γυναικών που αναφέρονται στην έκθεση παρατήρησαν έπειτα από αυτό το μέτρο μια αύξηση των εκκλήσεων για βοήθεια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει επίσης «σοβαρά κενά στο δικαστικό σύστημα», όπως την απουσία συγκεκριμένων ποινικών κυρώσεων σε εθνικό επίπεδο για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως και μια κουλτούρα ενοχοποίησης των θυμάτων, με την αστυνομία να απειλεί «συχνά» τα θύματα ή να μην καταγράφει τις καταγγελίες τους.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα κατήγγειλε ότι υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας τουλάχιστον 20 φορές, χωρίς να εισακουστεί, προτού ο σύζυγός της επιχειρήσει να την στραγγαλίσει. Εκείνη τον χτύπησε με ένα σφυρί. Την ώρα που η μήνυσή της κρίθηκε μη αποδεκτή, εκείνη του συντρόφου της έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης και η υπόθεση μιας γυναίκας που κάλεσε την αστυνομία μετά τις απειλές του συντρόφου της ότι θα την σκοτώσει, το 2016. Μια αστυνομικός πήγε στο σημείο και της είπε να «μην ανησυχεί». Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Zona Prava, την άτυχη γυναίκα σκότωσε ο σύντροφός της πέντε λεπτά μετά, αφού έμειναν μόνοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ