Σοκαρισμένοι οι επιστήμονες: Ο τυφώνας Γουαλάκα εξαφάνισε νησί στη Χαβάη - iefimerida.gr

Σοκαρισμένοι οι επιστήμονες: Ο τυφώνας Γουαλάκα εξαφάνισε νησί στη Χαβάη

Πριν και μετά τον τυφώνα. Φωτογραφία: US Fish and Wildlife
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν χθες ότι ο τυφώνας Γουαλάκα που χτύπησε τη Χαβάη εξαφάνισε το Ιστ Άιλαντ, ένα ακατοίκητο νησί που είχε ηλικία 1.000-2.000 ετών.

Με μήκος 800 μ. και πλάτος 120 μ., ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο νησάκι στην ατόλη Γαλλική Φρεγάτα στο βορειοδυτικό τμήμα του συμπλέγματος της Χαβάης. Μέχρι το 1952 φιλοξενούσε σταθμό ραντάρ της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Αποτελείτο από άμμο και χαλίκι πάνω σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Φαίνεται ότι ο Γουαλάκα παρέσυρε όλη την άμμο σκορπίζοντας την στον ωκεανό. «Κανείς δεν περίμενε ότι ήταν τόσο εύκολο να εξαφανιστεί» δήλωσε επιστήμονας.

Μικρό το κακό: με την εξαφάνιση του Ιστ Άιλαντ οι ΗΠΑ μίκρυναν σε έκταση. Μεγάλο το κακό: το Ιστ Άιλαντ ήταν σημαντικό για τα έμβια της περιοχής, κυρίως της φώκιας της Χαβάης, η οποία αριθμεί μόλις 1.400 θηλαστικά πληθυσμό.

​Τα πράγματα δεν ήταν έτσι κι αλλιώς ευοίωνα για το νησάκι καθώς ήδη απειλούνταν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ