Η Σοφία Σπυράτου ανεβάζει «Τρελαντώνη» -Τον σκανταλιάρη ήρωα της Πηνελόπης Δέλτα - iefimerida.gr

Η Σοφία Σπυράτου ανεβάζει «Τρελαντώνη» -Τον σκανταλιάρη ήρωα της Πηνελόπης Δέλτα

«Τρελαντώνης» από 10 Νοεμβρίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εμβληματικό παιδικό ανάγνωσμα της Πηνελόπης Δέλτα «Τρελαντώνης» θα παίζεται στο ιστορικό και πλήρως ανακαινισμένο Θέατρο Βέμπο από 10 Νοεμβρίου κάθε Σάββατοκύριακο και τις καθημερινές για τα σχολεία.

Το κείμενο έχει διασκευάσει ειδικά για την παράσταση ο διακεκριμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου.

Ο «Τρελαντώνης» είναι βασισμένος στις παιδικές αναμνήσεις της Πηνελόπης Δέλτα. Οι «Ενθυμήσεις» της, είναι ένα βιβλίο που έθρεψε και μεγάλωσε γενιές Ελλήνων, γραμμένο από μια συγγραφέα η οποία σφράγισε όχι μόνο την ελληνική παιδική λογοτεχνία, αλλά και τη νεώτερη ιστορία μας.

Η Σοφία Σπυράτου που έχει να επιδείξει εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια μιλά στο iefimerida για την Πηνελόπη Δελτα και τον Τρελαντώνη, τον ήρωα με τον οποίο θα αναμετρηθεί τη φετινή σεζόν.

Η Σοφία  Σπυράτου που έχει να επιδείξει εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια μιλά στο iefimerida για την Πηνελόπη Δελτα και τον Τρελαντώνη

«Το 1932 η Πηνελόπη Δέλτα γράφει τον «Τρελαντώνη». Γράφει για τις αναμνήσεις της από ένα καλοκαίρι που πέρασε με τα αδέλφια της όταν ήτανε μικροί στην Καστέλα. Κι έτσι λοιπόν δημιουργείται ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα κι αγαπητά βιβλία. Ο ύμνος της σκανδαλιάς, της αθωότητας, της μαγείας της παιδικής ηλικίας».

«Όσο μακριά πηγαίνει η ενθύμηση μου θυμάμαι…..» λέει η Πηνελόπη Δέλτα. Πόσο σημαντική είναι για όλους μας- παιδιά και μεγάλους- η λειτουργία της μνήμης
Πόσο μας κάνει πλουσιότερους η θύμηση των προσώπων, των αισθημάτων, των γεγονότων που απαρτίζουν τη ζωή μας».

«Όπως και η Πηνελόπη Δέλτα κάναμε κι εμείς μια βουτιά στην παιδική μας ηλικία για να φτιάξουμε την παράσταση μας και ανακαλύψαμε πως τίποτε δεν έχει αλλάξει. Ό κόσμος των παιδιών με τις σκανδαλιές που δεν έχουν τελειωμό αλλά και τις αξίες της φιλίας της αλήθειας και της αγάπης και ο κόσμος των μεγάλων μέσα από τα μάτια των παιδιών».

«Ποιος δεν είχε ένα αστείο θείο μια ωραία ξαδέρφη, ποιος αλήθεια δεν έχει περάσει το μεταφυσικό φόβο του ...θα το πω στη μαμά σου;».

«Αχ αυτοί οι μεγάλοι πόσο γρήγορα ξεχνάνε πως ήτανε κι αυτοί παιδιά! Η παράσταση διεκδικεί το γέλιο και τη συγκίνηση σας "ντυμένη" με κοστούμια εποχής αλλά με μουσικές και χορογραφίες του σήμερα».

«Πιστεύω πως στο θέατρο οι γονείς πρέπει πάντα να πηγαίνουν με τα παιδιά. Τι ωραία αφορμή να μοιραστείς με το παιδί σου την εμπειρία της παράστασης. Να μιλήσετε για το πώς σας φάνηκε και, στη δική μας παράσταση, ίσως... να του διηγηθείτε μια δική σας αταξία μια δική σας περιπέτεια από όταν ήσασταν παιδιά. Βλέπετε όποιον αιώνα και να διανύουμε τα παιδιά μένουν πάντα παιδιά και η παιδική ηλικία ο θησαυρός που φυλάμε πάντα στην καρδιά μας» καταλήγει η Σοφία Σπυράτου.

«Τρελαντώνης» στο θέατρο Βέμπο

Τον ρόλο του Τρελαντώνη ερμηνεύει ο Σταύρος Σβήγκος, της Πουλουδιάς η Αντιγόνη Ψυχράμη και της Θείας Μαριέτας η Ελένη Καρακάση. Μαζί τους στη σκηνή η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου (θεία Αργίνη), η Χλόη Μάντζαρη (Αλεξάνδρα), ο Δημήτρης Γαλάνης (θείος Ζωρζής), η Μαριλού Κατσαφάδου (Μις Ράις),ο Γιάννης Αθητάκης (εξάδελφος Γιάννης), ο Κωνσταντίνος Καϊκής (θείος Γιώργης), ο Αντώνης Σταμόπουλος (Αλέξανδρος), η Αλεξία Φάλλα και ο Γιώργος Μάντζιαρης (τα δύο Γειτονόπουλα).

Τον ρόλο του "Τρελαντώνη" ερμηνεύει ο Σταύρος Σβήγκος

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ Στουρνάρη 32, Αθήνα
από 10 Νοεμβρίου Σάββατο στις 15:00 και Κυριακή στις 11:30 & 15:00

Ο ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ της Πηνελόπης Δέλτα

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΤΙΧΟΙ Στρατής Πασχάλης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Σοφία Σπυράτου
ΜΟΥΣΙΚΗ Μιλτιάδης Παπαστάμου
ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Γιάννης Μετζικώφ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ Λευτέρης Παυλόπουλος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ