Πρεμιέρα, ξανά, σήμερα για τα γενόσημα από τον ΕΟΠΥΥ - iefimerida.gr

Πρεμιέρα, ξανά, σήμερα για τα γενόσημα από τον ΕΟΠΥΥ

Πρεμιέρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεύτερη πρεμιέρα, σήμερα, για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφού η πρώτη... «ανακλήθηκε» λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά την ολιγόωρη εφαρμογή του.

Σήμερα, λοιπόν, 9 Απριλίου, αρχίζει η πλήρης εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Από εδώ και στο εξής, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς βάσει δραστικής ουσίας και όχι βάσει της εμπορικής τους ονομασίας.

Την επιλογή του φαρμάκου θα την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα γενόσημα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να επιλέξει ένα άλλο, ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, τότε ο ασφαλισμένος θα καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τα μέλη του, τόσο τους ιδιώτες γιατρούς, όσο και τους νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία αλλά σε... παρένθεση να συμπληρώνουν το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών οργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, τόσο για το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία όσο και για τη μη καταβολή των συσσωρευμένων χρεών του φορέα στους εργαστηριακούς γιατρούς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας εκτιμά ότι τα χρέη των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ σε όλο τον κλάδο αγγίζουν τα 700 εκ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ