ΓΣΕΕ: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν στην αργία της 28ης Οκτωβρίου - iefimerida.gr

ΓΣΕΕ: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν στην αργία της 28ης Οκτωβρίου

Σημαιοστολισμός σε γειτονιά της Θεσσαλονίκης ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου/Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον τρόπο αμοιβής τους ενημερώνει η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 28η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) σημείωνει ότι φέτος η εορτή της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, η οποία είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόλησή τους και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η αμοιβή των εργαζομένων που ενδεχόμενα απασχοληθούν την 28η Οκτωβρίου 2018, στις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες, διαμορφώνεται ως εξής:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

3) αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΣΕΕ εργαζόμενοι αμοιβές 28η Οκτωβρίου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ