«Σκιές» πάνω από τις συντάξεις -Αμηχανία στην Αθήνα από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ - iefimerida.gr

«Σκιές» πάνω από τις συντάξεις -Αμηχανία στην Αθήνα από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Λαγός» ή αγγελιοφόρος μηνυμάτων από το Βερολίνο, όπως συνέβη πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τάραξαν την ηρεμία της Αθήνας, που αντιλαμβάνεται ότι το μέτωπο των συντάξεων δεν έχει κλείσει.

Τι ακριβώς είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ; Ότι υπάρχει υπερπλεόνασμα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο για να καλύψει όλο το κόστος από τη μη περικοπή των συντάξεων, επαναφέροντας έτσι στο τραπέζι τα σενάρια περί μικρότερων μειώσεων ή στοχευμένων μειώσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων με αποδοχές πάνω από 800- 1.000 ευρώ. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα πισωγύρισμα, σε σχέση με το κλίμα που φαινόταν να έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες και γι’ αυτό, άλλωστε, προκάλεσε αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το Euroworking Group της Πέμπτης προσφέρεται για βολιδοσκόπηση διαθέσεων και προθέσεων, αν και όπως παραδέχονται πηγές κοντά στη διαδικασία, «είναι πολύ νωρίς για να απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα». Τι είναι αυτό που «τρώει» τους Ευρωπαίους; Ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα μέτρο υψηλής δημοσιονομικής απόδοσης- κάτι παραπάνω από 2 δις ευρώ- που «κλειδώνει» τους απαιτητικούς δημοσιονομικούς στόχους κι αν ακυρωθεί, ο δείκτης επισφάλειας ανεβαίνει, παρά τα όσα υποστηρίζει με στοιχεία το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Από την άλλη, είναι σε γενικές γραμμές παραδεκτό ότι πρόκειται για υφεσιακό μέτρο, καθώς αφαιρεί εισόδημα και «ροκανίζει» την κατανάλωση, ενώ ουδείς αμφισβητεί ότι με τα έως τώρα δεδομένα η Ελλάδα καλύπτει τις δεσμεύσεις για πλεόνασμα 3,5%, μεταφέροντας έτσι τη αντιπαράθεση στο εύρος της υπέρβασης του στόχου, δηλαδή στον περιβόητο δημοσιονομικό χώρο.

Υπάρχει γραμμή άμυνας από την ελληνική πλευρά; Αν λάβει κανείς υπόψιν τις προ ημερών δηλώσεις αρμόδιου κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να «απλώσουν» σε βάθος 4ετίας οι ελαφρύνσεις, θα μπορούσε να πει ότι αλλάζοντας το μίγμα των εξαγγελιών, είναι δυνατή μια συνολική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, η προαναγγελία πολυνομοσχεδίου με όλες ανεξαιρέτως τις εξαγγελίες, ακόμα και της μείωσης του ΦΠΑ που είναι προγραμματισμένη για το… 2021, δείχνει ότι τουλάχιστον στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν τέτοια διάθεση.

Αυτό που παρατηρούν πηγές, είναι ότι η Ελλάδα επ’ ουδενί πρέπει να ξαναμπεί στο κάδρο, ειδικά στην παρούσα φάση, όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι λόγω Ιταλίας. Και δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των αγορών, αλλά ο κίνδυνος να «ερεθιστούν», να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των «σκληρών» του Eurogroup, που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των κανόνων. Υπενθυμίζεται ότι την εισήγηση επί των σχεδίων Προϋπολογισμού την κάνει η Κομισιόν, αλλά οι φάκελοι θα πρέπει να περάσουν από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συντάξεις ESM Κλάους Ρέγκλινγκ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ