Προς μια νέα κούρσα εξοπλισμών: Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη INF - iefimerida.gr

Προς μια νέα κούρσα εξοπλισμών: Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη INF

Εκτόξευση αμερικανικού πυραύλου ATACMS στη διάρκεια γυμνασίων στη Ν. Κορέα (Φωτογραφία: (South Korea Defense Ministry via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία 24ωρα άρχισε να πλανάται πάλι απειλητικό το φάσμα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία INF για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς.

Η ιστορική συμφωνία Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty ,που είχαν υπογράψει το 1987 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απαγορεύει την ανάπτυξη πυρηνικών και συμβατικών βαλιστικών και πυραύλων κρουζ κρουζ μέσου βεληνεκούς (500-5.500 χλμ.)

Ο τερματισμός της, αν και θα επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα τρομερό οπλοστάσιο για να αντιπαρατάξουν σε Μόσχα και Πεκίνο, θα πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, χώρια που ανοίγει το δρόμο για την ακύρωση κι άλλων σημαντικών συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών, όπως η New START.

Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπογράφουν τη συνθήκη INF στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ/ Bob Daugherty)

Tα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον κατηγορούσε τη Μόσχα ότι παραβίαζε τη συμφωνία INF που ανταπέδιδε με τη σειρά της τις κατυηγορίες. Μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές τη θεωρούσαν ωστόσο, πολύ σημαντική για να αποσυρθούν. Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες ώθησαν τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, όπως η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας, η επιρροή του σκληροπυρηνικού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, που πίεζε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις από τη Ρωσία. Η τελευταία, ωστόσο, θεωρεί ότι βγαίνει ενισχυμένη από τις εξελίξεις αφού μπορεί να υποστηρίζει ότι είναι υπεύθυνος παίκτης στη διεθνή σκηνή καθώς δεν ήταν η πρώτη που αποχώρησε...

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα, που δεν είχε συνυπογράψει την INF, δημιούργησε στο πλαίσιο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της ένα μεγάλο οπλοστάσιο από πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς που της επιτρέπει να ορθώνει ανάστημα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλώντας ανησυχία και στη Μόσχα. Αλλά τα φίδια έζωσαν περισσότερο την Ουάσιγκτον, που μελετά την ανάπτυξη χερσαίων πυραύλων μέσου βεληνεκούς για να αντιπαραταχθεί στην Κίνα και δεν θέλει στα πόδια της μια συνθήκη που στέκεται εμπόδιο.

Παγκόσμιες επιπτώσεις

Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Pershing II (Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia)

Η ακύρωση, ωστόσο, της INF θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Το Πεκίνο, τονίζουν αναλυτές, πιθανότατα να αυξήσει τις δυνάμεις του στον Ειρηνικό απαντώντας στην αμερικανική πρόκληση με την ανάπτυξη νέων πυραύλων π.χ. στην Ιαπωνία ενώ η Ρωσία θα ρίξει όλες της τις δυνάμεις στην δημιουργία πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Κινεζική εξέδρα εκτόξευσης πυραύλων  DF-21 (Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia)

Αλλά και στην Ευρώπη ο τερματισμός της συνθήκης αυτής σε έξι μήνες, εφόσον η Ουάσιγκτον κάνει πράξη τις απειλές της -αν και το διάστημα αυτό αφήνει κάποια περιθώρια για διαπραγμάτευση- θα σημάνει συναγερμό καθώς για πρώτη φορά από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στη Γηραιά Ήπειρο θα βρεθούν ανάμεσα στους ρωσικούς και αμερικανικούς πυρηνικούς πυραύλους -εξ ου και οι αντιδράσεις Βερολίνου, Παρισίων και της Φεντερίκα Μογκερίνι – μετά τις ανακοινώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Χώρες, όπως η Γερμανία, αναμένεται να αντιταχθούν στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στα εδάφη τους, αλλά άλλες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία δεν αποκλείεται να το αποδεχθούν...

Η μεγαλύτερη, όμως, συνέπεια, ενός τερματισμού της INF είναι ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη Νέα START, που βάζει περιορισμούς στους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους και είναι η πιο σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη το 2010 και η ισχύς της εκπνέει το 2021. Η Μόσχα θα ήθελε να παραταθεί κατά πέντε χρόνια μέχρι το 2026, αλλά ο Τζον Μπόλτον φέρεται να εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ Κίνα ΣΥΝΘΗΚΗ INF ΣΥΝΘΗΚΗ NEW START
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ