Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι, δεν θα σιωπήσει η Αγκυρα - iefimerida.gr

Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι, δεν θα σιωπήσει η Αγκυρα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σχεδιάσθηκε ημέρες πριν την 2α Οκτωβρίου, οπότε ο δημοσιογράφος εξαφανίσθηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνταντινούπολη, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας από το βήμα της τουρκικής Βουλής ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ομάδα από τρεις Σαουδάραβες ερεύνησε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα πριν από την δολοφονία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αναζητούσαν μέρος για να ξεφορτωθούν τη σορό του.

Είπε ότι δύο ομάδες Σαουδαράβων ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι εξηγώντας ότι αυτοί που «σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας τη δολοφονία», είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψή του στο προξενείο την προηγουμένη.

Μια ομάδα εννέα ατόμων, ανάμεσά τους και στρατηγοί κι άλλη μια ομάδα -συνολικά 15 άτομα- πήγαν με αεροσκάφος από τη Σαουδική Αραβία στην Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι Σαουδάραβες επιστράτευσαν κι έναν σωσία του αρθρογράφου της Washington Post για να βγει από το προξενείο φορώντας τα ρούχα του και να θολώσει τα νερά. Σημείωσε δε ότι το Ριάντ είχε αρχικά αρνηθεί την εξαφάνιση μέσα στους χώρους του προξενείου.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος η χώρα του δεν θα παραμείνει σιωπηλή για την δολοφονία και παραμένει τα πορίσματα των ερευνών. Τόνισε ότι Τουρκικές Αρχές ετοιμάζονται να λάβουν διπλωματική δράση για τον φόνο του Κασόγκι, ότι μίλησε με τον βασιλιά Σαλμάν και συμφώνησαν να συγκροτηθεί κοινή ομάδα διερεύνησης της υπόθεσης, που έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της.

Οι Σαουδάραβαες υποστήριξαν ότι ο Κασόγκι «σκοτώθηκε σ’ έναν καυγά», είπε ο Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι τρεις Σαουδάραβες αξιωματούχοι ερεύνησαν ένα δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Εξαπέλυσε πυρά κατά ΜΜΕ που εκτόξευσαν συκοφαντίες κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα ενδώσει στις πιέσεις.

Το προξενείο βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και η Σύμβαση της Γενεύης δεν μπορεί να τους παράσχσει ασπίδα διπλωματικής ασυλίας, είπε διαμηνύοντας ότι ο φόνος του Κασόγκι είναι διεθνές ζήτημα και η Τουρκία δεν θα το αφήσει έτσι.

Όπως είπε τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κασόγκι ήταν το θύμα ενός «αποτρόπαιου φόνου» που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί. Τόνισε ότι είναι σημαντικό που το Ριάντ παραδέχθηκε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε, ενώ ζήτησε να συρθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα;. Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε .

Η δολοφονία του Κασόγκι είναι ειδεχθής, μία αποτρόπαια πράξη που δεν πρέπει να καλυφθεί. Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσει, είπε. Οσοι έχουν εμπλακεί πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όπως είπε τα 18 άτομα που συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνουν τα 15 που κατονόμασαν ως δράστες και οι Τουρκικές Αρχές, αλλά η Άγκυρα θα συνεχίσει ούτως ή άλλως την έρευνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποδείξεις ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος. «Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Αλλά πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία», είπε χωρίς να αναφερθεί στην αθωότητα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ή ότι εμπιστεύεται τις έρευνες του Ριάντ.

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε άγρια, τόνισε κι αναρρωτήθηκε γιατί δεν βρέθηκε ακόμη η σορός του. Κάλεσε δε τον βασιλιά Σαλμάν να επιτρέψει να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ